A NAV vezetőinek lemondását követelik Budapesten

  • Alig múltak el az internetadó ellen tiltakozó tüntetések, vasárnap ismét ezreket várnak az utcákra Budapesten.
  • A tüntetők az Egyesült Államokból kitiltott NAV-vezetők lemondását követelik. A NAV elnöke, Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek árulta el szerdán, hogy valóban kitiltották az országból. De ártatlannak vallja magát, sőt, hogy ezt bizonyítsa, a NAV-on belüli vizsgálatot önmaga ellen ő maga fogja felügyelni
  • A tüntetés a NAV Dob utcai székháza elől indul majd, innen lesz vonulás a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületéhez. Ott lesznek elvileg beszédek is. 
  • Ha részt veszel a tünetésen, és bármi érdekeset/furcsát/izgalmasat látsz, küldd el nekünk a megirom@444.hu emailcímre. 

Hogy miről is szól ez az egész?

Az amerikai kitiltási ügyről, azaz arról, hogy az Egyesült Államok hat magyar állampolgárt korrupcióval összefüggő vádak miatt kitiltott az országból (pontosabban csak hiába kérnének vízumot, nem kapnának), itt írtunk többet

A NAV elnöke, Vida Ildikó, illetve két vezető beosztású kollégája, Csillag Dezsőné és Dávida Marianna neve viszonylag hamar felmerült, és ezt nem is cáfolta sokáig senki. Vida közben meglehetősen furcsa körülmények között elhagyta az országot, a hivatalos magyarázat szerint, hogy nyaraljon. Amikor pedig visszatért, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzetnek adott interjúban vallotta be, hogy valóban kitiltották

Sőt azt is, hogy ezt már korábban jelezte a magyar kormány egy tagjának. Ezzel pedig az is kiderült, hogy a magyar kormány tagjai heteken át nem mondtak igazat, amikor azt állították, semmit nem tudtak az ügyről. 

A szerdai bejelentés napján kezdték el szervezni ezt a tüntetést is. 

Hogy kik tüntetnek?

A vasárnapi tüntetést egy viszonylag ismeretlen, tízezer tagot számláló Facebook-csoport, az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért szervezte. Róluk egy rövid ideig lehetett korábban hallatni, a csoport tavaly jött létre, amikor Horváth András egykori NAV-alkalmazott a nyilvánosság elé állt az ezermilliárdos áfacsalások vádjával

2013 decemberében két tüntetésen is kiálltak Horváth igaza mellett, az akkori megmozdulásokba sok felől érkeztek a szervezők, voltak a VÉSZ, a HaHa, a Váralja Szövetség és a Levegő Munkacsoport tagjai közül érkező aktivisták is. Hogy a mai tüntetést kik rakják össze, azt egyelőre nem tudjuk megmondani, de a helyszínen hamarosan kiderül. 

Kisebb fennakadások lehetnek a belvárosi közlekedésben

A BKK tájékoztatása szerint legalábbis, a vonulás miatt kicsit módosulhat a 4-es, a 6-os villamos, továbbá a 9-es, a 15-ös, a 16-os, a 105-ös és a 115-ös autóbuszok, valamint a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 78-as autóbusz közlekedése.

Ezren lehetnek már, de folyamatosan érkeznek az emberek

Jelenti Magyari Péter a helyszínről. A körúttól kifelé van lezárva a Dob utca, színpad itt nincs, csak egy kisteherautó, aminek a platóján vannak hangfalak, de ezek egyelőre némák. Pár "Orbán takarodj" időnként felharsan, de azért jellemzően csendben gyűlekeznek az emberek. 

Tábláfelhozatalból erős a rendezvény

Olyan felíratokkal érkeztek ki a tüntetők, mint hogy "A korrupció a kormányunk kovásza", "Maffiakormány", "Vida, mondj le", "Fejétől bűzlik a NAV" és "EU, USA, sorry about Orbán". 

A Hír Tv stábja megint biztonságiakkal érkezett, de most senkit nem érdekelnek

Ismét két biztonsági őr kíséri Császár Attilát, a kormánypárti tévé riporterét. Most azonban még bekiabálásokat sem kapott, simán bejelentkezhetett és beszélhetett a kamerába. 

A 105-ös busz végül feladta

A járat nem érinti a Bajcsy-Zsilinszky út M, az Opera M, az Oktogon M, a Kodály körönd M, a Bajza utca M és a Hősök tere M megállót, írta most a BKK Facebookon. 

Vágó Gábor az első felszólaló

Az egykori parlamenti képviselő, aki Kecskeméten ősszel az LMP színeiben indult önkormányzati jelöltként, kezdetektől fogva Horváth András mellett politizált, a decemberi tüntetések szervezésében is részt vett. 

Az ATV próbálta közvetíteni Vágó beszédét

De sajnos hangot nem sikerült szerezniük, így csak a tátogó képviselő képe jutott. A helyszínen lévő kollégáink majd hamarosan gondolom megírják, mi hangzott el. 

Orbán takarodj! a közös pont

Tudósítónk szerint nagyon vegyes közönség jött össze, Kossuth téri rendezvényekről ismert jobbos arcok mellett DK-s nyugdíjas hölgyek is vannak, de a többség teljesen hétköznapi arc, huszonévestől hatvanasig. A színpad szörnyen volt hangosítva a Dob utcánál, de itt Vágó ugyis csak technikai dolgokat mondott el. Például hogy senki ne takarja el az arcát. Aztán elindultak. 

Nincs konkrét szervezet a tüntetés mögött

Mondták a helyszínen szervezők. Magánszemélyek szervezték a tüntetést, akiket Vágó Gábor fog össze. Két szónok lesz az NGM előtt, a mostanában minden hasonló rendezvényen felbukkanó Várady Zsolt, és Horváth András. 

Onnan tudni biztosan, hogy nincsenek annyian, mint az internetadó ellenes tüntetéseken

Hogy most simán megkapom az onnan küldött emaileket, és még nem ment el minden 3G. 

Kellemes az idő

Örül a simogatóan langyos novemberi időjárásnak Magyari Péter. Azt is hozzátette, hogy sokan lettek közben, minimum három saroknyi a menet a körúton.