Kamugyanús szervezet állt ki a vasárnapi zárva tartás mellett

politika
2014 november 11., 14:34
comments 184

Az MTI ma délután közölte a hírt, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöksége támogatja a Keresztény Demokrata Néppártnak az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatát. A KDNP alelnöke, Rétvári Bence tegnap egyeztetett is a szervezettel a javaslatról.

Álláspontjuk szerint a fogyasztás nem függ a nyitva tartástól, azt az igények és a jövedelmek határozzák meg. A közleményben a szövetség kiemelte, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján a nyitva tartás szabályozása nem jár a nemzetgazdasági szintű forgalomcsökkenésével, viszont átstrukturálódás várható.

A nemzeti kereskedelmi szövetség szerint a vásárlási szabadság sem sérül, mert időkorlát nélkül minden megvásárolható lesz a családi kereskedelmi üzletekben, továbbá a törvénytervezet előnyös a munkavállalók és munkáltatók szempontjából is, nem lesz kevesebb a munka, a munkahelyek megszűnése sem várható. A szervezet szerint fontos kiemelni, hogy a kis- és közepes vállalkozóknál a dolgozók mintegy 90 százaléka nő, így – a törvény elfogadása esetén – a vasárnap olyan pihenő nappá válik, ami biztosítja a családi együttlétet.

Az MTI azt írja a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségről, hogy májusban alakult, és az alapszabályban rögzített célja a magyar kereskedelem érdekeinek képviselete, kiemelten kezeli a hazai tulajdonú mikro-, kis- és közepes vállalkozások képviseletét. Korábban azt írta róla az MTI, hogy az elnöke Szatmáry-Jähl Angéla, alelnöke Lázár Vilmos és Diósné Benedek Judit, illetve elnökségi tagja Gablini Gábor.

A szervezetről ezenkívül nem sokat tudni, hiszen még honlapja sincsen. Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke az új szervezet megalakulását akkor nem kommentálta.

Vele konzultál Rétvári

A szervezet elnöke, Szatmáry-Jähl Angéla, egyben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke is, egyébként a budapesti VI. kerületben nyert trafikot. Az ő fia Szatmáry Kristóf fideszes politikus, a Nemzetgazdasági Minisztérium júniusban távozott államtitkára.

Szatmáry Jähl Angéla

Szatmáry-Jähl Angéla (más források szerint Szatmáriné-Jähl Angéla) egyszerű zöldségesből lett az egyik leggazdagabb budapesti fideszes képviselő (vagyonnyilatkozata itt található). Egy gyanús ügyéről az Index írt áprilisban.

Tehát a KDNP a vasárnapi zárva tartásról egy olyan friss szervezettel konzultál, amit egy fideszes képviselő vezet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.