Túl szegény volt a román, ezért nem kaphat a németektől jóléti ellátást

2014 november 11., kedd 10:30
114

metropolis

Fontos döntést hozott az Európai Bíróság. A tagállamoknak "kell, hogy legyen jog lehetősége arra", hogy visszautasítsák a jóléti juttatásokat azoktól a "gazdaságilag nem aktív" EU-állampolgároktól, akik "kizárólag" a jutattásokért utaznak az adott országba.

Az ügy, amiben az ítélet született, elég egyszerű. Egy 25 éves román nő tett panaszt, aki korábban elutazott a németországi Lipcsébe, és ezalatt gyermeket szült. A német állam utalta neki a havi 317 eurós német gyest, de a munkanélküli segélyt már nem kapta meg, miután kiderült, hogy nincs lakcíme, nem tud németül, nincs képesítése, és nem is keres munkát.

Az Európai Bíróság döntése szerint a román nő és újszülött gyermeke hiába EU-állampolgárok, nem élhetnek a németországi tartózkodási jogukkal (amihez a jólléti jutattások is járnak),

mivel anyagilag nem tudják ott fenntartani magukat.

Szövegszerűen így hangzik ez a rész az ítéletben: "E feltételek között szerepel a gazdaságilag nem aktív uniós polgár azon kötelezettsége, hogy elegendő forrásokkal rendelkezzen önmaga és családtagjai számára."

Az ügy egyébként nem csak Németországban, hanem Nagy-Britanniában is forró politikai téma.

(Financial Times. A döntést itt olvashatja el magyarul.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt