Svájci gázüzlethez kapcsolják Orbán családi utazásait

Egyéb
2014 november 12., 14:32
comments 598

Tényleg csak egy székely kórust ment Svájcba megnézni Orbán Viktor? címmel jelentett meg egy írást kedden a Cotidianul.ro című román hírportál. Orbán Viktor még augusztus végén tűnt fel magánlátogatáson feleségével Svájcban, és velük tartott akkor a Lázár házaspár is. Később a miniszterelnök arról számolt be, hogy egy erdélyi gyerekkórust mentek meghallgatni. Aztán október végén Orbánt megint látták Svájcban, szintén a feleségével, szintén magánúton. Ezúttal az volt az utólagos hivatalos magyarázat, hogy a kint tanuló lányukat látogatták meg. Míg augusztusban repülővel mentek, most másodszor vasúttal, legalábbis az biztos, hogy hazafele így jöttek.

roman lap

Orbánékat augusztusi útjukon valaki már a repülőn kiszúrta, míg most a zürichi és a kelenföldi pályaudvaron is lefotózta őt egy éppen arra járó valaki. Az amatőr képek olvasói fotókként járták be a sajtót.

A román lapon kívül egy svájci újság, a zürichi Tages Anzeiger is meglepően részletesen foglalkozott Orbán svájci utazásaival. Először csak azt pengették, hogy milyen gyanús, hogy Orbán ennyit utazik magánügyben Svájcba. Utána pedig bécsi tudósítójuk arról írt, hogy Orbánt valójában a MET érdekelhette. Utóbbi írást szó szerint egy másik svájci lap, a Basler Zeitung is. A Cotidianul ez utóbbira hivatkozik.

A cikk az atlatszo.hu-ra hivatkozva arról értekezik, hogy a MET tulajdonosai között csupa Orbánhoz kötődő tulajdonos van: Garancsi István, a Videoton tulajdonosa; Csányi Sándornak az egyik bizalmi embere és a kormányhoz kötődő Mol. Továbbá bemutatja, hogy Lakatos Benjámin is tulajdonos, ő a Mol-tól érkezett a MET Csoport élére.

A román lap ehhez hozzáteszi, hogy a magyar kormány rezsicsökkentésével valójában a MET szakított nagyot.

A német és a román nyelvű írás is azt sejteti, hogy Orbánnak személyesen is köze lehet az energiakereskedő céghez, és svájci látogatásai a MET-tel függhetnek össze. Mindkét cikk átláthatatlan tulajdonosi szerkezetről és a magyar kormány korrupcióra való hajlamáról is ír. A román lap arra is figyelmeztet, hogy a MET a román piac 1,63 százalékát látja már el földgázzal, és a Mol egyre komolyabb szereplő a romániai olajpiacon.

Üzen-e itt valaki valakinek valamit?

A cikkekben az összefüggés Orbán utazásai és a MET között spekulatív marad. A helyzet azért érdekes, hogy miért akadt ez be külföldön. Aligha valószínű, hogy a MET és Orbán Viktor kapcsolatáról szóló találgatás akár a svájci, akár a román olvasókat különösen izgathatná. Úgy tudjuk, hogy éppen ezért a cikkek feltűnést keltettek a magyar kormányban is. Úgy értelmezik, hogy valakik üzenni akartak. Talán az amerikaiak, akik így is ki szeretnék fejezni, hogy elégedetlenek a magyar energiapolitika irányával. A MET-ben információink szerint 20 százalék alatti tulajdonrésze van egy orosz vállalatnak is.

A MET kétségkívül fontos a magyar kormánynak. Januárban egy blogon megjelent egy szerződés, ami szerint állami segítséggel jutott jelentős földgázüzlethez a cég, a nyáron pedig megvásárolták Magyarország második legnagyobb erőművét.

Az MVM ügyeit jól ismerők azt mondják, hogy a MET-nek kiszervezik a cég néhány jól jövedelmező tevékenységét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.