Szijjártó Péter is bizonyítékokat vár Amerikától

POLITIKA
2014 november 12., 06:27
comments 56

Hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a magyar-amerikai viszony alakulásáról. Ebből megtudhattuk, hogy

nem hisz az összeesküvés-elméletekben.

Abban viszont látszólag hisz, hogy a beutazási botrány ügyében nem a magyar, hanem az amerikai kormány van lépéskényszerben.

„Talán mindegy is, hogy az amerikai fellépés milyen érzéseket váltott ki belőlem, hiszen ebben a helyzetben a legfontosabb a higgadtság és a nyugodtság. Nem szabad felülni semmiféle provokációnak és hisztériakeltésnek. A kormányzati álláspont e kérdésben határozott és változatlan. Ha valaki másokat korrupcióval vádol, akkor elvárható, hogy az ennek alapjául szolgáló információkat is megossza” – mondta.

Azt is, hogy az amerikai nagykövetségnek a kitiltások okáról is tájékoztatnia kellett volna az érintetteket – itt megjegyezném, hogy az amerikai jogszabályok szerint épp ellenkezőleg.

Visszatérve az interjú tételmondatához, miszerint Szijjártó nem hisz az összeesküvés-elméletekben, a miniszter ennek bizonyítékát is adta. A kérdésre, hogy ha az Egyesült Államoknak nem célja a kormány megbuktatása, sem a nyomásgyakorlás, akkor nyilván a paksi beruházást és a Déli Áramlatot kifogásolják, azt mondta, hogy

„egymással kapcsolatban nem lévő dolgokat nem szabad összekeverni”.

Különben is, Magyarország „nem orosz- vagy Nyugat-barát, hanem szenvedélyes magyarbarát politikát” folytat. Az pedig, hogy Magyarország nem illeszkedne az európai jogrendszerbe

„orbitális hazugság”,

hiszen akárhányszor vizsgálta az EU a kifogásolt magyar törvényeket, a végén mindenben megállapodtak a kormánnyal.

Zárásként ide idézném az egész interjú legjobb kérdését:

„Hallgatva a szavait, irigylem a nyugodtságát”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.