47 év után kerültek elő fényképek a meggyilkolt Che Guevaráról

2014 november 14., péntek 11:15

A kultikus ikonná váló gerillavezérrel a bolíviai hadsereg végzett 1967-ben. Most eddig ismeretlen fényképek kerültek elő a kivégzési utáni időszakról.

A képekkel előálló Imanol Arteaga elmondta, hogy a képeket nagybátyja hozta magával egy esküvőre Spanyolországba, még 1967 novemberében, egy hónappal Che meggyilkolása után. Nagybátyja, Luis Cartero egy misszión vett részt Bolíviában, és ott állítólag a képeket egy francia újságírótól kapta. Nagybátyja nem rég halt meg, utána ugrottak be a férfinak a képek, amikre már régen nem gondolt. A család utánanézett, és rá is akadtak ezekre egy borítékban.

Azóta kiderült, hogy a képeket az AFP újságírója, Marc Hutten készítette, aki 1967-ben Bolíviában dolgozott. A francia hírügynökségnél úgy sejtik, Hutten azért passzolta le a képeket, mert félt hogy nehézségekbe fog ütközni Bolíviában. Hutten nem az összes képet adta le, voltak, amiket eljuttatott az AFP-nek, egész pontosan négy vagy öt tekerccsel. De amikor később ő maga is Párizsba ért, kiderült, hogy összesen pár fénykép állt rendelkezésre a sztorihoz. Hogy a többi hova tűnt, az azóta is rejtély.

(MARC HUTTEN / AFP) (MARC HUTTEN / AFP) A régi híres kép: (JAVIER SORIANO / AFP)

(Daily Mail)