Juhász feljelentést tett Hajas feltűnően olcsó belvárosi szalonja miatt

POLITIKA
2014 november 18., 15:57
comments 33
photo_camera Balra a fodrászat, jobbra, a rózsaszín sarokházban az étterem.
Google Street View

Csalás gyanújával tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen Juhász Péter, az Együtt volt belvárosi polgármesterjelöltje az Erzsébet téri Hajas szalon eladása miatt.

A 159 négyzetméteres üzlethelyiséget az önkormányzat Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottságának 538/2013. (07.25.) határozata alapján

46 379 760 forintért, négyzetméterenkén 291 696,6 forintos áron adták el az ifjúsági fociválogatott hivatalos fodrászának.

Az utcára nyíló üzlethelyiség tőszomszédságában valaha étterem üzemelt, amit felszámoltak. A felszámolási eljárásban többszöri sikertelen árverési kísérlet után végül egyéni ajánlattétel keretében értékesítették. A jogszabály szerint ilyenkor a felszámolói értékbecslés 75 százalékáig lehet engedni az árból. Így a 146 négyzetméteres éttermet végül

121 800 000 forintért, négyzetméterenként 834 246 forintos négyzetméteráron értékesítették.

Juhász beadványa szerint a 2,8-szoros különbözetet az ég világon semmi sem indokolja:

  • A két ingatlan egy egységes épülettömbben van.
  • Csupán egy vékony fal választja el egymástól a két helyiséget.
  • Ha ugyanolyanra lenne festve a homlokzatuk, szabad szemmel fel se tünne, hogy nem egy házban vannak.

A piacnak meg az a sajátossága, hogy azonos helyen lévő ingatlanok nagyjából azonos áron kellnek el, írta feljelentésében Juhász. Vagyis szerinte a fodrászat eladásával az önkormányzatot akár 86 milliós kár érhette, de még úgy is 38 millió feletti a kár, ha a szomszédos étterem 800 ezer feletti négyzetméterára helyett az üzlethelyiségek 535 ezer forintos kerületi átlagos négyzetméterárával számol.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.