Nagyot húzott a kormány megint: betiltják a nem nyereséges hipermarketeket, miután agyonadóztatják a szektort

2014 november 18., kedd 12:27
1093

Tanácstalanul állok az NGM legújabb törvényjavaslata előtt. Az van benne, hogy az a cég, amelyik napi fogyasztási cikkeket árul és 50 milliárd forintnál nagyobb az árbevétele,

ha két egymást követő évben nem ér el nyereséget, nem működhet tovább.

A kormány tehát gyakorlatilag betiltja a veszteséget. Hihetetlen fordulat ez a gazdaságpolitika történetében!

Éppen azon a napon nyújtja be ezt a javaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, amikor megszavazták az adótörvényeket, benne azzal a résszel, ami a hatvanszorosára emeli az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a nagyobb szereplőknél, ami a kiskereskedelmi különadó után újabb milliárdos terhet jelent.

A kormány nem szégyellős, nyíltan ki is mondja a törvény szokatlanul brilliáns indoklásában, hogy be akar avatkozni a piaci viszonyokba, egyes szereplők kárára, másokat előtérbe tolva.

De miért kell betiltani a veszteséget?

Mert a hipermarket láncok direkt veszteségesek akarnak lenni!

Konkrétan így fogalmaz a tövény: "A tőkeerős üzletláncok megengedhetik maguknak, hogy az árak lenyomása érdekében akár több évig is veszteséget termeljenek, így ellehetetlenítik azokat a vállalkozásokat, amelyek nem tudnak az árversenyben részt venni, hiszen a nyereségből tartanák fenn magukat." És egyébként is, mint a törvény megállapítja, túl hatékonyan működnek, a munkanélküliség is ezért nagy.

Magyarul a kormányt nagyon zavarja, hogy a boltok versengenek egymással, akár a veszteséget is kockáztatva, hogy alacsonyabb árakkal, jobb termékekkel, jobb szervezéssel piacot szerezzenek egymás előtt. Tarthatatlan, hogy egy kiskereskedelmi lánc költséges beruházásokat valósítson meg (ami sok esetben eltünteti a nyerségét), hiszen nyilván azzal is csak a vetélytársait akarja ellehetetleníteni.

A törvény egyébként simán kimondja, hogy akinek 100 milliárdnál nagyobb árbevétele van, az gazdasági erőfölénnyel is rendelkezik. Ami azért is vicces, mert ezt a dolgot, akárcsak a ragadozó árazást a versenytörvény (aminek a GVH felel a végrehajtásááért) már szabályozza, ezeknél a meghatározásoknál sokkal értelmesebben.

Az viszont természetesen nem zavarja a kormányt, hogy a hazai tulajdonú, együttvéve azért szintén igen nagy bolthálózatok vadásszák a járadékot, miután a kormány kicsinálta a vetélytársaikat.

És a törvénynek itt még mindig nincs vége! Ugyanis betiltják a világörökségi területek nagyvárosaias lakóterületén működő diszkontokat, nagyobb szupermarketeket és hipermarketeket is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt