Vajon melyik három magyar tulajdonban lévő bolthálózat támogatja a leghatározottabban a KDNP kommunista ötletét a vasárnapi zárva tartásról?

gazdaság
2014 november 18., 7:13
comments 99

A CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést

- közölték a cégek az MTI-vel.

Azt már korábban jelezték elemzők, hogy a KDNP teljesen értelmetlen, de annál károsabb törvényjavaslata – melynek fő célja, hogy előírja nekünk, hogy hogyan tölthetjük el a szabadidőnket, szóval ebben az értelemben eléggé kommunista – inkább a forgalom nagyobb részét a kisebb boltokkal besöprő CBA-Coop-Reál hármasnak kedvez, a nagyobb hipermarketek kárára. A javaslat ugyanis kivételt teremtene a 400 négyezetméter alatti boltok esetében, és további kivételezésekre is lehetőséget ad. Egyébként ezt a három franchise-rendszerben működő bolthálózatot a Tesco és a Spar esetében hatvanszorosára emelt Nébih-adó is sokkal kevésbé sújtja.

A közlemény szerint persze szó sincs a versenyelőnyről:

a korlátozásra a több százezer kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt van alapvető szükség. 

A társaságok szerint "a vásárlók számára hat nap hosszított nyitva tartása elegendő lehetőséget ad a termékek beszerzésére, illetve a vasárnap nyitva maradó üzletek az élelmiszer-, és egyéb alapvető termékek megvásárlását is biztosítani tudják". Bár nem zárkóznak el a további szakmai egyeztetésektől, kinyilvánították, hogy "a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának helyességét alapvetőnek, annak bevezetéséből származó pozitívumokat megkérdőjelezhetetlennek tartják".

Azt is garantálja a három cég, hogy nem lesznek elbocsátások. (Ami kérdés, hogy hogyan garantálható, ha egyszer franchise rendszerben, központi irányítás nélkül működnek a boltok.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt