Váratlanul mégis kinyírják a kisebb alkohol-nagykereskedőket

2014 november 18., kedd 8:20
247

Megszavazták az adótörvényeket, és ahogy ilyenkor mindig, van pár váratlan dolog az utolsó pillanatban beadott módosítókban.

Az egyik az, hogy mégis megemelik az alkohol-nagykereskedőktől beszedett letéti díjat (azaz jövedéki biztosítékot) 150 millió forintra, ahelyett, hogy sávos rendszert vezetnének be.

Ezt a kisebb piaci szereplők várhatóan nem fogják tudni kifizetni, gyakorlatilag ellehetetleníti őket a most elfogadott törvény.

Eredetileg betervezték a durva adóemelést, éppen azért adtak be egy módosítót, ami enyhítette a kisebb cégek terhelését. De erről a módosítóról külön szavazást kértek, és leszavazták. Tehát kivették a módosítót, így a végleg elfogadott törvénnyel gyakorlatilag központosítani fogják az alkoholkereskedelmet.

A most kivett módosító indoklása szerint a jelenleg mintegy 150 alkoholtermékekkel foglalkozó kereskedő közül országosan csak 5-6 maradna meg, ha elfogadnák a díjemelést. Azok lehetetlenülnek el, akik "családi vállalkozásban leginkább saját termékeiket saját hálózatban terítik": családi borászatok , pezsgőkészítők, pálinkafőzők és kézműves sörfőzők adhatják vissza a nagykereskedelmi engedélyt.

Az adótörvények eredeti változatában is benne volt egyébként, hogy kiterjesztik a népegészségügyi termékadót a szeszes italokra (a pálinka kivételével).

További változás, hogy mégsem adóztatják agyon a cafetériát, marad a jelenlegi 35,7 százalékos adó.

Egyébként az internetadó kikerült, a reklámadó RTL-re szabott durvítása viszont belekerült az adótörvényekbe. Egyszóval nagy változás nincs az idei adózási rendhez képest, egyszerűen csak néhány találomra kiválasztott ágazatot (kiskereskedelem, médiapiac, pénzügyi szolgáltatók) torzítanak tovább. Az önkormányzatok pedig szabad kezet kapnak, hogy olyan adókat vezessenek be, amilyeneket csak akarnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt