300 millióért olyan könyvsorozatot ajándékozott a kormány a könyvtáraknak, amit nem is kértek

KULTÚRA
2014 november 20., 17:17
comments 133

Kérjük, fogadják megbecsüléssel Magyarország Kormányának ajándékát.

Ezt írta látogatóinak a szarvasi városi könyvtár. Ide már megérkezett a nagy csomag, amit a kormány küldött. Annak tartalma pedig az állami könyvellátó, a Kello tájékoztatása szerint:

„Magyarország kormányának döntése nyomán most a hazai olvasóközönség széles rétegei férhetnek hozzá egy eddig szinte elérhetetlen kulturális kincshez, amely az egyesült Európa előképét hordozva mutatja be a XIX. század második felét, és hűen tükrözi a Kárpát-medence korabeli magyar világát.”

A szinte elérhetetlen kulturális kincs egyébként bárki számára hozzáférhető a neten (például itt), kiadták CD-n is és több könyvtárnak is van még az eredeti példányból.

Igen, az a Kello szállítja ki, amelyik néhány tankönyvvel így november közepén továbbra is adós. De miről is van szó? Erről:

sorozat

Indoklás:

„Az első világháborús centenáriumi emlékprogram keretében, a tárgyszerű történelmi emlékezet erősítésének céljából, Magyarország Kormánya az "Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben" című 21 kötetes könyvsorozat hasonmás kiadását adományozza hazai és határon túli középiskolai, egyetemi- és közkönyvtár részére, mindösszesen 2100 példányban.”

A hasonmás könyvet a Méry Ratio kiadó jelentette meg, már annak bemutatóját is kormányzati figyelem kísérte, ott volt L. Simon László akkori kulturális államtitkár és Németh Zsolt, még akkori külügyi államtitkár és az osztrák nagykövet. L. Simon László például itt azt mondta hogy

fontos a papíralapú kiadás, és lesznek olyan fiatalok, akik a korszakos műveket a bennük rejlő anyag sajátossága miatt papíron akarják forgatni és befogadni.

Németh Zsolt pedig nem kevesebbet állított, hogy „Ami márványban és építőanyagban az Országház, az kultúrában a huszonegy kötet”.

A kiadó ezer példányban jelentette meg első körben. Vagyis újra kellett nyomni, hogy meglegyen a 2100 példány.

photo_camera A kiadó ajánlata Forrás: meryratio.hu

Már az első körben állami ajándéktárgy lett belőle, Kövér László például vitt magával Székelyudvarhelyre, a Tudományos Könyvtárba. Ott ugyan volt az eredetiből is, meg digitálisan is, de azért örültek neki, mert „Amikor kibontottuk a csomagot, akkor ért bennünket a meglepetés, hogy tulajdonképpen még két kötetet kaptunk. Az egyik az Országgyűlés épületét bemutató könyv díszkiadása, a másik pedig Magyarország Alaptörvénye". Az Országgyűlés díszkiadását is ugyanez a kiadó adta ki. Szóval azért is örültek, mert a régi sorozatból már néhány hiányzott, meg amúgy is

a most kapott kiadásnak szimbolikus értéke is van: a papíralapú információhordozók jelentőségét emeli ki a 21. században.

Az ajándék amúgy nagyon drága. A sorozat bolti ára 280 ezer forint. Ha 2100-zal beszorozzuk, akkor 588 millió forint jön ki. Persze kaphatott kedvezményt is a kormány, megkérdeztük, mennyibe volt az ajándék.

A könyvkiadó azt válaszolta, hogy a 2100 utánnyomott példányt a bolti ár kevesebb, mint feléért vette meg a kormány.  A KELLO pedig azt árulta el, hogy vásárlással, kiszállítással ez összesen

300 milliós adomány volt.

Mindezt úgy, hogy a könyvtárakat meg sem kérdezték, hogy mire lenne igényük. Az iskolai könyvtáraknak, amióta 2013 elején átvette a KLIK a működtetést, egy fillére sincs arra, hogy frissítsék az állományukat. Ha vásárolhattak volna 280 ezerért (vagy a feléért), aligha ebben gondolkodtak. Pláne, hogy számos helyen megvan még a régi kiadás is.

I. vh --> Monarchia --> könyvsorozat

De ami ennél is érthetetlenebb. Miért ezt a könyvet választották? Mert a kormány indoklása a következő:

„A Kormány által meghirdetett emlékprogramok az első világháború kitörése és lezárása (1914-1920) következményeinek felidézésére szolgálnak. Az első világháború ismerete nélkül nem érthető meg sem a XX. századi magyar, sem a világtörténelem. Azonban az első világháború nem érthető meg az Osztrák-Magyar Monarchia ismerete nélkül. Éppen ezért az "Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben" című monumentális könyvsorozat a mai napig hiánypótló mű, hiszen a Monarchiáról kevés a tárgyszerű ismeret. A mű napjainkban is felbecsülhetetlen forrása a történészek, művészettörténészek és néprajzkutatók számára. Az illusztrációk és rajzok a hétköznapi történelem hiteles lenyomataiként, tárgyszerű korrajzként is értelmezhetők.”

Csakhogy ennek a könyvnek semmi köze az első világháborúhoz. A korabeli legnagyobb magyar könyvkiadási vállalkozását Rudolf főherceg kezdeményezése. Az első kötet 1885-ben, az utolsó 1901-ben jelent meg. Vagyis 13 évvel az első világháború előtt. Bár a Monarchia kétségtelenül részt vett a háborúban.

Arra a kérdésre, hogyan felmérték-e a könyvtárak igényeit az adomány előtt, a következő választ kaptuk  a KELLO-tól:

"Az Osztrák-Magyar Monarchiáról szóló könyvsorozat mára már antikvár példányaiban is alig fellelhető. A pontos tartalom felkutatása is évekbe telt. Így bizonyosan egy könyvtárnak sem állt eddig rendelkezésére. A felmérés tehát szükségtelen volt e hiánypótló mű adományozását megelőzően. A könyvtáraktól kapott több száz köszönő levél is bizonyítja ezt."

Az még megkérdeztük, hogy elérhetők-e az adománykötetek digitálisan is az iskolai könyvtárakban, vagy csak a nyomatott sorozatot szállítják ki? Nem lenne-e egyszerűbb digitális tartalmat adni a könyvtáraknak?

"A sorozat digitálisan nem készült el. A könyvsorozat igen értékes, így nem kölcsönözhető, csak olvasószobai használatra kiadható."

Nem ez az első rendelés

A felvidéki kiadó jó viszonyt ápol a kormánnyal. Nemcsak ezen a könyvbemutatón vettek részt államtitkárok, Németh Zsolt rendszeresen mutatta be a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent új könyveket, egy éve például intellektuális erődemonstrációként méltatta az új könyveket. A 2012-es ünnepi könyvhéten Köztársasági elnöki különdíjat kapott Beleznay Andrásnak a kiadónál megjelent Erdély történetének atlasza című könyv. A kiadó tulajdonosa, Méry Gábor fotóművész a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át 2012-ben Németh Zsolttól a kárpát-medencei magyar kulturális örökség megőrzése érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként.

A kiadótól korábban már rendelt a kormány, az Esterházy János élete és mártírhalála című kötetből. Az 1300 darabért 5,67 miilliót fizettek. Így 4700 forint helyett 4361 forintért jutottak a könyvhöz (igaz, most már 3760 forint).

A megrendelés mellett többször kapott kisebb nagyobb támogatást a kiadó, így például 25.3 milliót a Felvidék középkori templomait és azok szárnyas oltárait bemutató könyvsorozatra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.