Orbán "fecnije" mögött elég sok szőnyeg alá söpört konkrét állítás van

gazdaság
2014 november 20., 12:15
comments 496

Harminc oldalas, cégnevekkel és az áfacsalásokat bizonyító dokumentumokkal telezsúfolt prezentációt adott át a NAV-nak az amerikai étolajgyártó, a Bunge még 2012-ben – írja a hvg.hu, amely megszerezte a papírokat.

A cikk szerint a Vénusz és a Floriol gyártója megyei szinten még ennél is korábban, 2011 végén jelezte az áfacsalás elterjedését az adóhatóságnak. A most kiszivárgott dokumentumban a Bunge részletesen bemutatja saját nyomozására hivatkozva azokat a csalásokat, amelyeknek az ügyében a NAV-nak kellett volna fellépnie. A cég saját forgalmának brutális visszaesése után kezdett nyomozni a piacát lerabló csalók után.

Lényegében a korábban már sokszor megismert áfacsalós trükköt mutatta be az amerikai vállalat a NAV-nak, amikor kereskedők fizikailag, vagy papíron megutaztatják az árut környezők országokba, hogy elkerüljék az áfafizetést, vagy csalárd módon vissza is igényeljék a be nem fizetett áfát. A csalásoknak köszönhetően akár jóval a gyári ár alatt is tudják értékesíteni a különböző fajta tömegtermékeket, ebben az esetben az étolajat.

A hvg.hu megjegyzi, hogy hiába jelezte a Bunge ezeket a visszaéléseket az adóhivatalnak két és fél éve, még mindig lehet kapni ugyanezeket a vélhetően áfacsalással beolcsósított termékeket a boltok – a cikkben több CBA, illetve a Vimpex – polcain.

Az érintett márkák:

  • Sunol
  • Suniol
  • Triana
  • Sunflower
  • és még rengeteg másik.

Az Orbán Viktor által fecninek nevezett papírban, amit az amerikai nagykövetség átadott a kormánynak, szerepel utalás a cég panaszaira. A kitiltási botrány kirobbanása óta először panaszosként merült fel a Bunge neve az áfacsalási ügyben, aztán a kormánypárti sajtó adócsalással vádolta volna meg őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.