Tisztázzunk valamit Szentgyörgyvölgyi lakásáról

POLITIKA
2014 november 21., 16:46
comments 76

Szentgyörgyvölgyi Péter visszaadja Szerb u. 9 szám alatti lakását.

Különös véletlen, de pont egy napja küldtem pár kérdést az önkormányzatnak erről a lakásról. Választ nem kaptam, ma reggeli sürgetésemre is csak a türelmemet kérték, hogy aztán délután az Indexnek magát nemtelen támadások áldozataként beállítva nyilatkozzon a polgármester.

Hogy mit kérdeztem?

Csütörtökön kaptam egy fülest, hogy 2010 szeptemberében, egy hónappal az önkormányzati választás előtt a kerület akkori polgármestere, Rogán Antal havi rendes beszámolójában egy lakásügyi döntéséről is beszámolt. Rogán úgy döntött, hogy Szentgyörgyvölgyi

határozatlan időre - a közszolgálati jelleg törlésével - kedvezményes lakbér fizetésével bérelhette tovább a lakását.

Azt a lakást, amit később bérlőként kedvezményesen vehetett meg az Önkormányzattól.

A beszámolóban megbúvó egy rövidke mondatból két fontos információ is kiderült:

  • 2007-2010 között Szentgyörgyvölgyi közszolgálati jelleggel bérelhette a lakást;
  • utána pedig kedvezményes bérlettel.

Ami csak azért furcsa, mert az önkormányzat saját, a lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. számú rendeletének 33.§ (4) a) pontja szerint közszolgálati célú lakásra érvényesen azt a dolgozót lehet bérlőként kijelölni, aki

nem rendelkezik a Főváros területén lakásbérlettel, bérlőtársi jogviszonnyal illetőleg haszonélvezetében, tulajdonában lakóingatlan nem áll.

Szentgyörgyvölgyi 2014. november 14-én nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata szerint

Tehát a közszolgálati lakás kiutalásakor legalább egy fővárosi lakóingatlan tulajdonosa volt, így nem lett volna jogosult a Szerb utcai bérleményre.

A kedvezményes lakásbérlet feltételeit egy másik önkormányzati rendelet, a 34/2007-es szabályozza. A 4.§ (1) és (2) pontja alapján

kedvezményes lakásbérletre az lehet jogosult, akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 5,5-szörösét.

A kedvezményes bérlet megítélésekor Szentgyörgyvölgyi az önkormányzat oldalán közzétett életrajza alapján vagy még az önkormányzat Társadalmi és Külkapcsolati Osztályát vezette, vagy már az önkormányzati Vagyonkezelő Kft.-t. Ezért is érdeklődtem az önkormányzatnál, hogy mennyit kereshetett. Választ erre se kaptam. De ez mellékes is. A lényeg, hogy az önkormányzat rendelete alapján a lakás kedvezményes megvásárlására Szentgyörgyvölgyi bérlőként volt jogosult, ezért igazából arra voltam kíváncsi, hogy az önkormányzat értelmezése szerint

jogosult lehetett-e a lakásvásárlásra, ha a bérlői jogviszonyra amúgy nem volt az.

Szentgyörgyvölgyi nyilatkozata után újra kerestem az önkormányzatot, jelezve, hogy kérdéseimre továbbra is várom válaszukat. (Címlapkép: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook-oldala)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.