Orosz hitelből működik a francia Nemzeti Front

2014 november 24., hétfő 9:23
58

"Hosszú ideig kerestünk hitelezési lehetőséget, elsősorban a választási kampányaink finanszírozásához. A bankunk, mint sok más francia és európai bank, kategórikusan visszautasította, hogy akár egy fillért is adjon a Nemzeti Frontnak vagy jelöltjeinek" - mondta Wallerand de Saint-Just, a francia szélsőjobboldali párt pénztárnoka.

De Saint-Just azután kényszerült magyarázkodásra, hogy kiderült:

szeptemberben a pártja 9 millió euró hitelt kapott a First Czech Russian Banktől.

A bank nevében a Russian a tényleges tulajdonosra, Roman Popovra utal. A pénzember nagyon közeli kapcsolatban van az orosz politikai vezetéssel.

Az, hogy az orosz vezetés és az európai szélsőjobboldali mozgalmak jóban vannak, régóta nem titok. Az európai szélsőjobb - beleértve a magyar Jobbikot is - szívesen asszisztál az orosz külpolitikához, képviselői például még a választási megfigyelő szerepét is örömmel játszották el a Krímen és a két másik ukrajnai szakadár államocskában, a donyecki és a luhanszki népköztársaságban.

A kapcsolat intézményesülésére utal, hogy immár bizonyíthatóan oroszok pénzelik is az egyik legnagyobb európai szélsőjobboldali pártot. De Saint-Just szerint ebben nincs semmi kivetnivaló. Ő maga például állítása szerint sosem találkozott Roman Popovval, csak a bank technikai személyzetével.

Akárhogy is, a Nemzeti Front képviselői rendre leszavazzák az Oroszország elleni szankciókat az európai parlamentben.

Marine Le Pen, a párt elnöke pedig azt mondta, hogy Ázsiábaól, Olaszországból, Spanyolországból és az Egyesült Államokból is próbáltak hitelt szerezni, nemcsak Oroszországból.

Szerinte inkább az a botrány, hogy a francia bankok nem hajlandók hitelezni nekik. (Via EU Observer)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt