Óriási trükkel húzott volna be álbevételeket a kormány

gazdaság
2014 november 25., 10:10
comments 105

A jövő évi költségvetés tervezetében van egy "Egyéb értékesítési és hasznosítási bevételek" nevű sor, amire beírtak 169 milliárd forint bevételt.

Arról, hogy ennek mi az alapja, semmit nem lehetett eddig tudni, azon túl, hogy a bevételt "az állami ingatlanvagyon és ingóságok, valamint a vagyoni értékű jogok határozzák meg". A Napi.hu korábban arra tippelt, hogy esetleg az E.Ontól megszerzett földgáztárolókat tervezhetik eladni a Gazpromnak.

Ez főleg azért problémás, mert az állami vagyonon összesen 237 milliárd forint bevételt érne el az állam a terv szerint, márpedig ez ennek közel a háromnegyede. Még a Matolcsy-Domokos László-Kovács Áprád alkotta költségvetési tanács is megalapozatlannak találta ezt a bevételt. Az NGM illetékesei is kitérően válaszoltak.

A hvg.hu szerint a megfejtés egy átlátszó trükk lett volna. Arra készül az állam, hogy elad rengeteg épületet, ám azokat azonnal, fix és hosszú távú szerződéssel visszabérli az új tulajdonosoktól. Ami két ponton is problémás:

  • Nagyon nehezen lehetne vevőt találni ezekre az állami ingatlanokra ekkora tömegben.
  • Az osztrákok már megpróbálkoztak ezzel a trükkel, de az Eurostat kiszúrta, hogy csak az egyszeri nagy bevételnövelés a cél.

Most tehát ott állhat valahol a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy beírta a 169 milliárdos kamubevételt, de már látja, hogy nem fogja tudni realizálni azt. Tippem szerint a hiányzó 169 milliárd forintot majd hozzá fogják írni a várt áfabevételekhez, vagy a maradék magánnyugdíj-pénzeket akarják áttrükközni majd a költségvetésbe. Mindenesetre egy újabb ponttal bővült "a legnagyobb bénázás a költségvetés tervezésében" lista.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.