Dehogy nagy nyertese a CBA a kormány döntéseinek, amiket amúgy lelkesen támogat

2014 november 27., csütörtök 7:00
64

Interjút adott a Magyar Nemzetnek a CBA elnöke, Baldauf László. Pontoról pontra végigmentek az újságíróval a kormánynak azokon a döntésein, amelyek a kereskedelmet érintik. És nem találtak benne hibát. Ahogy a Baldauf szerint az sem igaz, hogy a külföldi multik kárára a CBA-t akarná helyzetbe hozni a kormány. Nézzük.

Jövőre drasztikusan emelkedik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj. Ez a legnagyobb forgalmú cégeket értinti. De a CBA-t nem, mert franchise-rendszerben üzemel, a rendszerhez csatlakozó cégek függetlenül gazdálkodnak, többségük nem éri el az 500 millió forintos bevételhatárt.

A CBA elnöke nem látja indokoltnak, hogy a drasztikus emelés miatt az élelmiszerek ára is emelkedjen.

A CBA elnöke szerint semmilyen adókedvezményben nem részesülnek.

A CBA elnöke szerint tévedés azt hinni, hogy a vasárnapi zárva tartás nekik kedvezne, de támogatják. Mégpedig azért, mert külföldi tapasztalatok szerint ebből semmi kára nem származik a vásárlóknak, amúgy a hét leggyengébb napja forgalom szempontjából, szinte mindenhol Nyugat-Európában ez van, legfeljebb a hét többi napján tovább lesznek nyitva az üzletek. Ők amúgy senkit nem küldenek majd el és a béreket sem fogják csökkenteni a vasárnapi zárva tartás miatt.

A CBA elnöke szerint vizsgálják, hogy érinti-e őket az a szabály, ami szerint kitiltják a 400 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű üzlethelyiségeket a városok örökségvédelmi területeiről.

A CBA elnöke szerint nem a magyar cégeknek kedvez az a szigorítás sem, ami 2018-tól megtiltaná a napi fogyasztási cikkek árusítását azon cégeknek, amelyek két egymást követő évben veszteségesek. Egy cégtől elvárható, hogy nyereséges legyen. A CBA-hoz tartozó boltok 95 százaléka nyereséges, és itthon adózik.

A CBA elnöke szerint sajnálatos, hogy a Facebookon elkezdtek bojkottot hirdetni a CBA ellen. Mélténytalan és rosszindulatú támadás hazai tulajdonban lévő üzeletek ellen, ami a 77 ezer dolgozójuk mindennapi megélhetését kockáztatják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt