A pulykák fogják átvenni a világuralmat

Egyre nagyobbak a pulykák. Míg az Egyesült Államokban egyre csökken az évente levágott pulykák száma, az elfogyasztott pulykahús mennyisége nem változik érdemben. Ez azért van, mert egy mai pulyka majdnem kétszer akkora, mint egy pulyka a hatvanas években.

A kifejezetten étkezési célra tenyésztett szélesmellű fehér pulykák a Quartz összesítése szerint így növekedtek az elmúlt 50 évben:

Forrás: Quartz

Itt fontban van megadva a tömeg, a 30,6-os utolsó érték 13,9 kilogrammot, a 17,3 fontos kezdő pedig nagyjából 7,8 kilogrammot jelent.

A mai szuperpulykák már kétszer olyan gyorsan nőnek, mint 1966-os elődeik, és a figyelemfelkeltő cím ellenére a valóság az, hogy bajosan fogják átvenni a világuralmat, hiszen a rajtuk lévő elképesztően sok hús miatt a mai pulykáknak mindenféle egészségügyi gondja van. Nagyon lassúak és szaporodni sem tudnak, így a legtöbb mai pulyka már mesterséges megtermékenyítés után kerül a tojásba.

Ettől függetlenül persze léteznek még régi módszerekkel tenyészett őspulykák is, ezek nagyjából ugyanakkorák, mint amekkorák a XX. század közepén voltak. Viszont, mivel ezeken kevesebb a hús és a tartásuk is drágább, többet kell fizetni értük.

Azonban nemcsak a pulykák nőnek lassan modern velociraptorokká, hanem a csirkék is. Róluk itt írtunk bővebben.