Az egyetlen magyar kozmonautát kérte fel tanácsadónak Szijjártó

Miniszteri tanácsadónak kérte fel Farkas Bertalan magyar űrhajóst, űrkutatót és vadászpilótát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel.

Farkas Bertalan és felesége, Anikó 1979-ben, Csillagvárosban Fotó: Alekszander Moklacov / RIA Novosty

A Küküm szerint Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok széles körű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, így népszerűségével erősítheti Magyarország pozitív nemzetközi megítélését. Tudásának köszönhetően miniszteri tanácsadóként a magyar gazdasági érdekek külföldi érvényesítéséért fog fellépni, ezzel is erősítve hazánk nemzetközi politikai és gazdasági helyzetét – írják.

Farkas Bertalan megbízása határozott idejű, 2015. június 30-ig szól.

Farkas Bertalan 1980-ban járt a világűrben az idén elhunyt Valerij Kubaszovval, így ő az egyetlen magyar kozmonauta.

Pártokon átívelő tekintély

Farkas a Horn-kormány idején, 1996 és 1997 között légügyi attasé volt Washingtonban, de 1996 decemberében ittasan közlekedési szabálysértést követett el. Akkor azt mondta, hogy egy fogadáson egy pohár bort fogyasztott. A magyar Külügyminisztérium vizsgálatot indított ellene, majd Farkas „saját kérésére” távozott a posztjáról.

2006-ban a Magyar Demokrata Fórum színeiben indult a parlamenti választáson. Idén márciusban a hvg.hu írt arról, hogy a Putyin-párti Zöldek Pártja akarta indítani az áprilisi országgyűlési választáson.