Járásoknál, önkormányzatoknál kell majd könyörögni a segélyekért

gazdaság
2014 november 29., 17:41
comments 489
  • Jövedelemkompenzáló támogatást lehet majd kérni a járásoktól.
  • Kiadáskompenzáló támogatást lehet majd kérni az önkormányzatoktól.

Így változtatja meg a szociális támogatások rendszerét a kormány, mondta ma Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára az MTI szerint. Úgy tervezik, hogy már márciusban elindul az új rendszer. Lesz még települési támogatás, valamint foglalkozáshelyettesítő támogatás (fht) és egészségkárosodotti és gyermekfelügyeleti támogatás (ez utóbbi a korábbi rendszeres szociális segély, amit a nem munkaképesek kapnak).

A kormány ugyan próbál úgy tenni, mintha csak a neve változna meg a támogatásoknak, de valójában a költségvetést megalapozó törvény benyújtása óta lehet tudni, hogy alapvetően megváltozik a rendszer:

eddig az államnak kötelezően segítenie kellett a bajba jutottakon, mostantól viszont ez az önkormányzatok, járások döntésére lesz bízva.

A kormány szerint ez igazságos.

Ez sem mellékes körülmény, hogy a kormány úgy építi le és köti feltételekhez a segélyezési rendszert, hogy közben százezrek szakadnak le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.