Bevett módszer volt az V. kerületben, hogy eladás előtt bérbe adták a vevőnek az ingatlant

POLITIKA
2014 december 1., 13:16
comments 210

Hogyan lehet olcsón ingatlanhoz jutni az V. kerületben? Pápa Marianne, Portik Tamás élettársa például úgy lett jogosult a bérlőket megillető 25 30 százalékos kedvezményre, hogy az ingatlan eladása előtt két hónappal bérbe vehette a Károly körúti üzlethelyiséget.

Ez, bár szokatlan és üzleti szempontból értelmetlen eljárásnak tűnik, nem volt egyedi. Még legalább két esetről tudunk, amikor pont ugyanezzel a módszerrel lett olcsóbb egy eladásra szánt ingatlant a kerületben.

A József Attila u 12. szám alatti, egykori Jaguar-szalon eladásáról augusztusban írtunk. A Basic Loft nevű, a ciprusi offshore-cég, a Michatel Enterprises tulajdonában álló Kft. 62 698 860 forintért, vagyis

négyzetméterenként 231 361 forint 10 fillérért

vehette meg az ingatlant 2013. július 25-én. A képviselő-testület döntése szerint a Basic Loft azért vehette meg ilyen kedvezményes áron az amúgy 89 569 800 forintra értékelt ingatlant, mert bérlőként elővásárlásra és kedvezményre egyaránt jogosult volt. A Basic Loft akkor még négy hónapja se volt bérlője az üzlethelyiségnek:

Rogán Antal polgármester a kerületi közgyűlés 2013. április 3-i ülésén megtartott beszámolója szerint hozzájárulását adta az ingatlan „határozatlan időre történő bérbeadásához”.*

Ugyanez történt a legendás Kossuth téri mekivel is – ami nem McDonald's, hanem KFC lett volna, ha nem vonják vissza az építési engedélyt. A Vértanúk tere 1. (Kossuth Lajos tér 10.) szám alatti házasságkötő termet Rogán polgármester előterjesztése alapján 2012 novemberében vehette bérbe határozatlan időre a Leisztinger Tamáshoz köthető Stúdió-V. Kft – Leisztinger Forrás Rt.-je 2013 novemberében eladta 81,8 százalékos részesedését a cégben, ami így most Nana Elek és Oláh Zsuzsanna Annamária tulajdonában van. Nana a Leisztinger-érdekeltség Arago Befeketési Holding munkatársa.

Két hónappal a bérbeadás után az V. kerület elidegenítésre jelölte ki az ingatlant, amire így a Stúdió-V Kft.-nek elővásárlási joga lett, így pályáztatás és verseny nélkül, a megállapított forgalmi érték 75 70 százalékáért vehette meg az ingatlant - és a szomszédos Parlament Cafét is. (Címlapkép: Rogán Antal Facebook-oldala)

*Pontosítás 14:34: Eredetileg azt írtam, hogy a közgyűlés adta hozzájárulását a bérbeadáshoz. A valóságban Rogán saját jogkörében döntött a bérbeadásról, döntéséről csak beszámolt a közgyűlésen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt