Karácsony Gergely, Zugló polgármestere két dolgot ígért, egyiket sem tartotta be

POLITIKA
2014 december 01., 08:12
comments 355
  • vécé 2
  • vécé 1
  • vécé 3

Az Együtt-PM jelöltje, Karácsony Gergely az októberi önkormányzati választáson legyőzte a fideszes világpolitikai szereplő, Papcsák Ferenc utódának szánt Rozgonyi Zoltánt, így a budapesti XIV. kerületnek ellenzéki polgármestere lett.

photo_camera Karácsony Gergely

Néhány nappal a zuglói önkormányzati választás előtt a Magyar Narancs megkérdezte Karácsony Gergelyt, az Együtt-PM jelöltjét, hogy mit tenne az első polgármesteri napján. Karácsony ezt válaszolta:

„Az első dolgom az lesz, hogy leszereltetem az önkormányzat bejáratánál a beléptető rendszert, hogy bárki be tudjon jönni, mint a Papcsák-korszak előtt. Hétvégenként pedig meg fogjuk nyitni a zuglói polgárok előtt Papcsák Ferenc wc-jét, ami egyfajta korrupciós múzeumként üzemelne, így mindenki meg tudja tekinteni a Papcsák-korszak termékét.”

Karácsony plasztikus szavai itt arra utaltak, hogy Papcsák Ferenc tavaly 1  263 940 forint közpénzből mosdót építtetett az irodája mellé. Bár a fideszes városvezetés tagadta, az ellenzék szerint csak a polgármester és a jegyző használhatta. A Blikk azt írta, hogy ebben a mosdóban még a vécépapír is puhább, mint a mezei dolgozók vécéjében. A titokzatos budit Zugló vezetése annyira védte, hogy még lefotózni sem engedte, mondván, nem számít közérdekű adatnak.

Zugló belongs to me

A választás után a vesztes Rozgonyit leverte az eredmény, Papcsák Ferenc pedig azóta többször felhívta a figyelmet arra, hogy 2 milliárd forint plusszal adja át Zugló kasszáját, és arra kérte a zuglóiakat,

„árgus szemekkel figyeljék és kövessék Karácsony Gergely, Zugló megválasztott polgármesterének a munkáját”.

Megfogadtuk a volt polgármester úr tanácsát (én már csak zuglói etnikumúként is), ezért elmentünk a polgármesteri hivatalba, hogy megnézhessük a vécét.

Így derült ki, hogy Karácsony Gergely a két legfontosabb ígéretéből egyet sem tartott be, hiszen még a beléptető kapu is a helyén van, és egyelőre hét végén sem nyitották meg a nagyközönség előtt Zugló leghíresebb vécéjét. (A helyszínen megpróbáltuk felhívni, sikertelenül.)

Ehelyett két hete a zuglói képviselő-testület egyik első lépése az volt, hogy jóval magasabb fizetést szavazott meg magának. Cserébe eközben egy antikorrupciós programot is elindítottak, hogy „Zugló az információszabadság tényleges érvényesítése szempontjából mostantól mintaértékű nyilvánossági politikát folytasson a proaktívan közzétett adatok köre és felhasználhatósága szempontjából éppúgy, mint az egyedi megismerési igények kezelésében”.

Hisszük, ha látjuk – a vécét. (A valódi átláthatóságig, ha csak egy vécét nézel meg, ez legyen az.)

zuglo wc

Videó: Ács Dániel, Botos Tamás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.