Erdő Péter bíboros kikelt a kormány ellen

2014 december 4., csütörtök 14:38
229

Az Index írt arról, hogy a magyar katolikus egyház vezetése ki van borulva, amiért a kormány nélkülük állt neki az újabb egyházi törvény megírásának. Erdő a katolikus püspöki konferencia téli ülése után szokatlanul keményen nyilatkozott:

"Megrettenve tapasztaltuk, hogy egy teljesen új törvényt akarnak már megint hozni a vallásszabadságról és az egyházakról, pedig két évvel ezelőtt fogadták el az előzőt."

Erdő kiakadásának oka az lehet, hogy eddig hivatalosan semmit nem lehetett tudni arról, hogy a Fidesz új törvényt alkotna a 2011-es, minden szinten támadott egyházi törvény helyett. A magyar katolikus vezetők csak közvetett úton értesültek a szándékról, miután német kollégáik arról értesítették őket, hogy a magyar kormány képviselői náluk tájékozódnak az egyházak helyi jogi szabályozásról.

Trócsányi László igazságügyi miniszter csak ezek után találkozott Erdővel, és közölte vele, hogy tényleg új törvény készül.

A bíboros szerint érthető, hogy a 2011-es törvényt ért strasbourgi kifogások miatt új törvény készül, de hiba teljesen új struktúrát kiépíteni. Szerinte az is súlyosan aggályos, hogy a kormány átadná az egyházaknak az ország szociális intézményeinek nagy réséz, mivel

ez ellenkezne az állam alapvető alkotmányos felkezeti semlegességi elvével.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt