Erdő Péter bíboros kikelt a kormány ellen

vallás
2014 december 04., 14:38
comments 229

Az Index írt arról, hogy a magyar katolikus egyház vezetése ki van borulva, amiért a kormány nélkülük állt neki az újabb egyházi törvény megírásának. Erdő a katolikus püspöki konferencia téli ülése után szokatlanul keményen nyilatkozott:

"Megrettenve tapasztaltuk, hogy egy teljesen új törvényt akarnak már megint hozni a vallásszabadságról és az egyházakról, pedig két évvel ezelőtt fogadták el az előzőt."

Erdő kiakadásának oka az lehet, hogy eddig hivatalosan semmit nem lehetett tudni arról, hogy a Fidesz új törvényt alkotna a 2011-es, minden szinten támadott egyházi törvény helyett. A magyar katolikus vezetők csak közvetett úton értesültek a szándékról, miután német kollégáik arról értesítették őket, hogy a magyar kormány képviselői náluk tájékozódnak az egyházak helyi jogi szabályozásról.

Trócsányi László igazságügyi miniszter csak ezek után találkozott Erdővel, és közölte vele, hogy tényleg új törvény készül.

A bíboros szerint érthető, hogy a 2011-es törvényt ért strasbourgi kifogások miatt új törvény készül, de hiba teljesen új struktúrát kiépíteni. Szerinte az is súlyosan aggályos, hogy a kormány átadná az egyházaknak az ország szociális intézményeinek nagy réséz, mivel

ez ellenkezne az állam alapvető alkotmányos felkezeti semlegességi elvével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.