Erdő Péter bíboros kikelt a kormány ellen

Az Index írt arról, hogy a magyar katolikus egyház vezetése ki van borulva, amiért a kormány nélkülük állt neki az újabb egyházi törvény megírásának. Erdő a katolikus püspöki konferencia téli ülése után szokatlanul keményen nyilatkozott:

"Megrettenve tapasztaltuk, hogy egy teljesen új törvényt akarnak már megint hozni a vallásszabadságról és az egyházakról, pedig két évvel ezelőtt fogadták el az előzőt."

Erdő kiakadásának oka az lehet, hogy eddig hivatalosan semmit nem lehetett tudni arról, hogy a Fidesz új törvényt alkotna a 2011-es, minden szinten támadott egyházi törvény helyett. A magyar katolikus vezetők csak közvetett úton értesültek a szándékról, miután német kollégáik arról értesítették őket, hogy a magyar kormány képviselői náluk tájékozódnak az egyházak helyi jogi szabályozásról.

Trócsányi László igazságügyi miniszter csak ezek után találkozott Erdővel, és közölte vele, hogy tényleg új törvény készül.

A bíboros szerint érthető, hogy a 2011-es törvényt ért strasbourgi kifogások miatt új törvény készül, de hiba teljesen új struktúrát kiépíteni. Szerinte az is súlyosan aggályos, hogy a kormány átadná az egyházaknak az ország szociális intézményeinek nagy réséz, mivel

ez ellenkezne az állam alapvető alkotmányos felkezeti semlegességi elvével.