Az oroszok szerint Paks 2-vel minden oké

Csak azért, mert a Déli Áramlatról lemondott, Oroszország még nem tett le arról, hogy egymaga biztosítsa Magyarország diverzifikált gázellátását, derült ki Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet interjújából, amit a Magyar Hírlapnak adott. Ez esetben a diverzifikáció a szó hagyományos jelentésével szemben a gyakorlatban azt jelentené, hogy Magyarország gázellátása egyáltalán nem volna diverzifikálva, hanem ugyanazt a gázt kaphatná meg más útvonalakon is.

Ez valójában inkább érdeke az orosz politikának, amely így könnyebben zárhatná el a gázcsapot Ukrajnában, amit most megnehezít, hogy közép-európai vevőit is Ukrajnán át látja el.

Szergejev visszautasította, hogy Oroszország bármilyen nyomást gyakorolt volna Magyarországra Pakssal vagy a Déli Áramlattal kapcsolatban. Azt is tagadta, hogy bármilyen engedményt tettek volna Budapestnek. Szerinte egyszerűen az orosz ajánlat volt a legjobb technológiai és pénzügyi szempontból is - pályáztatás, pláne nyílt pályáztatás nem volt, de Szergejev biztos tudja.

Szergejevnek "meggyőződése", hogy az atomerőmű időre elkészül majd. Szerinte Paks 2 ügye független a geopolitikától, kizárólag a két ország ügye. A magyar-orosz viszony szerinte amúgy is "pragmatikus partnerség", amely "a közös érdekeken alapul, közben rugalmasan alkalmazkodik a realitásokhoz".