Harrach: "a kormány megállította a szegénység terjedését", két grafikonban

"RÖVIDHÍR - Harrach: a kormány megállította a szegénység terjedését"

– villant fel röviddel ezelőtt az MTI-ben. A KDNP-s politikus szerint a mostani kormány többet költ gyermekétkeztetésre, mint a korábbi, és egyébként csak az ellenzék kommunikációs stratégiája, hogy a szegénységre akarnak koncentrálni. Szerinte ezzel nem kellene foglalkozni, mert "ezzel a hozzáállással nem lehet a szegénység kérdését kezelni".

Lássuk, mennyire sikerült megállítani a szegénység terjedését!

Csináltam gyorsan két grafikont az Eurostat adatai alapján (ezeket itt könnyen meg lehet találni).

harrach2

Ezen azt látjuk, hogy az ország mekkora részét fenyegeti a szegénység (=vagy nagyon rossz anyagi életkörülmények között lévő, vagy nagyon keveset kereső, vagy nagyon keveset dolgozó háztartásban él), és hogy az ország mekkora része él nyomorban (ezt, a súlyos anyagi nélkülözést itt definiálják az európai statisztikusok).

A trend elég egyértelmű, és a kormány adópolitikájával és a szociális rendszerben végrehajtott változtatásaival teljesen egybevág. A gyerekszegénység mindkét statisztikában gyorsabban nő, mint a teljes népesség arányában.

És mit jelent ez a növekedés 2009-hez képest? A súlyos anyagi nélkülözésben élők száma 614 ezerrel, tehát a teljes magyar lakosság 6 százalékával nőtt. Ebből 132 ezer gyerek.

harrach

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.