Én már belezavarodtam Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatába

POLITIKA
2014 december 12., 15:08
comments 106

Volt az a korábbi időszak, amikor Felcsút polgármestere (epitheton ornans: Orbán Viktor barátjanem akarta nyilvánosságra hozni a vagyonnyilatkozatát, és azért pert indítottunk. Az még tiszta ügy volt. Végül Mészáros nyilvánosságra hozta, mennyije van, ebből kiderült, hogy tényleg ő az ország leggazdagabb gázszerelője.

Még az is követhető, hogy idei újraválasztása után beadott egy új vagyonnyilatkozatot. Ebből meg az derült ki, hogy öt hónap alatt 300 millióval gyarapodott a bankszámlája.

És akkor jött az első csavar. Mészáros Lőrinc felhívta az RTL Klubot, hogy véletlenül a januári vagyonnyilatkozatát adta be, így nem öt, hanem tíz hónap alatt rakott félre a havi 1,7 milliós keresetéből 300 millió forintot. (Ezt a cégeitől kapja, polgármesterként nem vesz fel fizetést.) Arra, hogy ez így nem nagyon jön ki, az RTL felhívta Mészáros figyelmét, mire a polgármester azt mondta:

elfelejtette, hogy májusban felvett 1,027 milliárd forint osztalékot, amiből ingatlanokat vásárolt és a megélhetését fedezte, így abból novemberre már csak háromszáz milliója maradt.

Megesik. De most megint van egy újabb fordulat. Mészároshoz váratlanul betoppant a Népszabadság.

Nem felejtettem ki semmit a vagyonnyilatkozatból. A tavalyi osztalékkifizetés összegét írtam be, 926 milliót az idei 1 milliárd 27 millió helyett

- mondta Mészáros.

Csakhogy ez a magyarázat sem stimmel. Mert egyrészt Mészáros 926 milliós osztalékról beszél, de a vagyonnyilatkozatában 943 millió forint szerepel. Másrészt ha ez ugyanaz, mint a tavalyi, akkor az igazságügyi tárca nyilvántartásával összevetve nem stimmel az adat. Mert abban az áll, hogy a 2012-es év után 800 millió forintot fizetett ki osztalékként Mészáros cége. 

Mészáros még azt mondta a Népszabadságnak, hogy

Nem tudom fejben tartani, mennyi az osztalék. A könyvelőtől kértem le, hogy mennyi a jövedelmem. Ezt mondtam el az RTL Klubnak. Vettem ugyan a felvett osztalékból ingatlant – többségében földeket –, de nem 900 millióért.

Most már tényleg csak lenne az érdekes, hogy ha véletlenül a tavalyi vagyonnyilatkozatát adta be, akkor hogyan gyarapodott mégis a takarékban lévő pénze 300 millióval? És hol vannak az új földek a vagyonnyilatkozatban?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.