Ezért nem fog soha _úgy_ szeretni a macskád, mint a kutyád

ÁLLAT
2014 december 12., 20:59
comments 495

"A kutyabarátok zavarbaejtőnek fogják találni, hogy a macskák a világ legnépszerűbb házikedvencei. Elvégre a macskák passzív-agresszív, érzelmileg megközelíthetetlen, hűvös függetlenségükről ismert lények, ami alapján inkább jellemezhetnénk azokat az ember legkedvesebb ellenségeként."

Ezekkel a mondatokkal kezdte a macskák háziasításáról, illetve a háziasítás kudarcáról szóló cikkét a Quartz újságírója.

Vesztére.

A lap történetében még egy cikkre sem érkezett annyi - 1700-nál is több - komment, mint arra. A kommentelők többsége, hogy is mondjam, nem volt túl lelkes. A visszafogottabban örjöngők csak saját macskájuk példáján próbálták igazolni, hogy a macskák igenis képesek pozitív érzelmekre:

„Hazugság. A macskám szeret engem. Ma is belefejelt az arcomba és hozzámbújt. Ő a legédesebb kis izé. A macskák pont annyira képesek szeretni, mint bármelyik másik állat a világon” – írta az egyikük. Egy másik szerint a cikkszerző nyilván kínzott macskákat tanulmányozott csak. „Ne légy fasz” – javasolta a cikkszerzőnek.

photo_camera CC BY 2.0

A frakció legjobb kommentelője persze a Könnyedén Felismerhető Troll volt, aki szerint:

„Ez a legnagyobb faszság, amit valaha olvastam! Az én macskám Maminak hívott engem, és biztos vagyok benne, hogy úgy is szeretett, mint a Mamiját!”

A kommentek közös jellemzője volt, hogy nem általában a macskákról, hanem a kommentelő macskájáról, macskáiról szóltak. Ez pedig, akár tetszik nekik, akár nem, inkább alátámasztja, semmint cáfolja a felháborodást kiváltó cikk lényegi megállapításait. Mindjárt elmondom, hogy miért.

A macskák legjobb barátja

Ehhez viszont messziről, úgy kilencezer évvel ezelőttről kell indítanunk.

photo_camera CC BY 2.0

Az emberiség ekkor kezdett áttérni a vadászó-gyűjtögető nomádkodásról a letelepedett földművelésre, ennek következtében pedig az élelmiszerkészletek felhalmozására. A felhalmozott élelmiszerre jöttek a rágcsálók, a rágcsálókra a macskák, az ember pedig látta, hogy a macska jó, ezért megpróbálta rávenni, hogy maradjon. Azok a macskák, amiket sikerült meggyőznie, lettek a mai házimacskák ősei.

Amikor feltérképezték a házi macskák genomját és összevetették a vadmacskákéval, az egyik megfigyelt genetikai eltérés a kevésből – a többi a házi macskák küllemével kapcsolatos – a tanulékonyságra való hajlamot szabályozó gének voltak. Ezek a gének felelősek a jutalomkereső és félelemre reagáló magatartásért.

Ez azonban csak egy dologra elég: arra, hogy a macska elviselje az ember közelségét.

Minden más tekintetben a házimacska a mai napig vadállatnak tekinthető.

Igen, még az is, ami esetleg a cikk olvasása közben is a lábához dörgölőzik.

Minden ragadozó közül a házi macskák hallanak a legszélesebb spektrumban, még mindig látnak a sötétben, és a mai napig képesek proteinben és zsírban gazdag étrenden élni – vagyis a kutyákkal szemben táplálkozásuk a mai napig nem függ az embertől.

Így el is érkeztünk ahhoz, hogy a macskabarátok miért saját macskájukkal, és nem általában a macskákkal példálóznak a kutya-macska hitvitában.

Az embertől való függésük és évezredek óta tartó irányított tenyésztésük miatt a kutyák kimondottan jól kommunikálnak az emberrel – annyira, hogy az emberre más lényként is tekintenek, mint kutyatársaikra. A macskák egyrészt az embertől való függés, másrészt az irányított tenyésztés hiányában – a macskapopuláció egészen elenyésző hányada alakult ki irányított tenyésztéssel, ami eleve csak pár száz éve kezdődött – nem szorultak rá az emberrel való kommunikációra, így nem is alakultak ki általános gesztusok.

photo_camera CC BY 2.0

Ezek hiányában pedig minden macska és minden tulajdonos saját jelrendszert kell, hogy kidolgozzon, magyarán össze kell szokniuk. Ez pedig akár évekig is eltarthat. Vagyis a macska és az ember együttélése sokkal inkább egyenlő partnerek együttélése, amiben nemcsak a házi kedvencnek, de a gazdának is alkalmazkodnia kell.

Cserébe, és ezt mint macskabarát is mondom, ha egyszer sikerül az összeszokás és a másik területének és rigolyáinak tiszteletben tartása, joggal feltételezhetjük, hogy amikor a macska kedveskedik velünk, azt nem valamilyen előnyért, hanem pusztán rajongása kifejezéseként teszi. Hajrá, cicák! Induljon a flame war! (A Quartz eredeti és a kommentekre reagáló cikke alapján. Címlapkép: Renee / Flickr CC BY-SA 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.