Merkel odacsaphat Orbánnak Budapesten

POLITIKA
2014 december 12., 11:46
comments 219

Nehéz percekre számíthat Orbán Viktor és a magyar diplomácia Angela Merkel február elejére magyarországi látogatásán – értesült a vs.hu. A látogatás ténye persze önmagában nagy eredmény, főleg azért, mert a kormány régóta reméli, hogy az amerikai és más nyugati kritikákkal szemben megvédheti Magyarországot a kivételes magyar-német viszony.

Gazdasági szempontból az tényleg kivételes kapcsolat, azonban míg korábban egy német diplomáciai forrás szerint

„volt rajta egy politikai sapka is, ami mára lekerült róla.”

Ezen felül az is elgondolkodtathatja a magyar kormányt, hogy Merkel 2007-ban Gyurcsány Ferenc, 2009-ben pedig Bajnai Gordon meghívását is hamar elfogadta, miközben Orbánt 2010 óta nem látogatta meg Magyarországon.

A vs.hu úgy tudja, hogy Merkel mindössze öt órát tölt majd Budapesten február 2-án. Találkozik a kormányfővel és a Mazsihisz vezetőivel, lesz egy nemzetközi sajtótájékoztató, majd a kancellár beszédet tart a német nyelvű Andrássy Egyetemen. A kétoldalú találkozón a vs.hu szerint Merkel kifejezetten kényes témákat is naprendre tűz majd, beszéli akar például a német multikat sújtó adóterhekről. Orbán ezt a témát inkább kerüli, diplomaták szerint néhány napja lemondott egy EU-s nagykövetekkel szervezett munkareggelit, amin a diplomaták épp erről szerettek volna beszélni a kormányfővel.

Arról viszont a vs szerint meg van győződve a Fidesz vezetősége, hogy Merkel nem kíván beleszólni a kormány és az RTL közötti izmozásba.

Emellett üzenet lehet önmagában az is, hogy Merkel külön tárgyal a Mazsihisszel, ezek alapján Magyarországot komoly bírálatok érhetik a kancellártól az emberi jogok témájában és a kisebbségek helyzetét tekintve is. (vs.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.