Orbán Viktor is megpisiltetné az újságírókat

POLITIKA
2014 december 12., 07:18
comments 289

Autó

Orbán Viktor azzal kezdte szuperinterjúját a Kossuth Rádióban, hogy elmondta: komolyan gondolják az M0-s bizonyos részeinek fizetőssé tételét. Elmagyarázta a megyei matricák lényegét, szerinte ez olyan rendszer lesz, aminek a magyarok élvezik az előnyeit, akik pedig csak átmennek az országon, azok nem. Egyedüli nagy kérdés az egészben a Megyeri híd, ami Bús Balázs III. kerületi polgármester szerint városon belüli híd, és Orbán hajlik rá, hogy neki adjon igazat, és támogassa, hogy ezt kivonják a díjköteles körből.

A riporter rá is kérdezett, hogy a többi polgármesterrel, miért nem egyeztetett a kormány, de Orbán szerint ezek az egyeztetések már évek óta zajlanak. De a riporter vérszemet kapott, azt mondta: „Ezek szerint akkor simán lehet, hogy kevesebb bevételhez jut majd a költségvetés az intézkedés után.” Orbán erre egyszerűen megismételte, hogy akik átmennek az országon, azok ezentúl is a teljes matricát meg fogják venni.

Pénz

Innen a költségvetésre kanyarodtak, a riporter szerint a tervezet bizonyos részei (például a gyermekétkeztetés és a lakástámogatás) a módosítások alatt váratlanul pazarlóakká váltak annak ellenére, hogy eddig a fő cél a takarékosság volt. A miniszterelnök tagadta, hogy pazarlás lenne a gyermekéhezés felszámolása, vagy annak elősegítése, hogy a magyar családoknak legyen fedél a fejük felett. A miniszterelnök itt ki is fejtette a hosszú távú célokat, az új 4 kerék, 3 gyerek, blablabla a

Munka, lakás, megtakarítás.

Ezek kellenek minden családnak Orbán szerint.

Hírnév

A kormányfő kormányának népszerűségéről azt mondta, hogy a minisztereknek nem is dolguk a saját népszerűségükkel törődni, ezt majd ő intézi. Szerinte most a

„kormányzás időszaka van, nem a politikai csihi-puhié.”

Majd a következő kampányidőszakban ráérnek a népszerűséggel foglalkozni.

„Érdemes a lefutásokat nézni, én azért öreg muskétás vagyok, 9. éve vagyok kormányon. Mikor a kampányból átállunk a kormányzásra, akkor az ellenzék még nem.”

Azonban ahogy a riporter is kiemelte: jelenleg nem ellenzéki pártok vannak az utcákon.

Orbán Viktor erre azt mondta, természetesen nem tetszik neki, hogy az utcán randaságokat kiabálnak róla a tüntetők, de szerinte minden tüntetésnek örülni kell, hiszen ők a rendszerváltás idején azért harcoltak, hogy mindenkinek joga és lehetősége legyen ilyen tüntetéseket képviselni a véleményét.

Drog

Orbán Viktor az interjúben mérsékelten bár, de támogatta Kocsis Máté drogteszt javaslatát azzal a módosítással, hogy gyerekeknél az nem lenne kötelező.

„A gyerek a szülőé, nem az államé. A droggal összefüggésben a gyerekek áldozatok. Az állam csak egy szolgáltatást tud felkínálni, hogy minden iskolában el tudnak végezni ingyenesen egy drogtesztet. Ha a szülők igénybe akarják venni, igénybe vehetik.”

mondta. Az újságírók és politikusok kötelező drogtesztjét azonban a kormányfő is véresen komolyan gondja.

Magyarországon a drogmaffia folyamatosan növekszik, új, szintetikus szerek jelennek meg, ez az egész társadalmat és a gazdaságot is fenyegeti. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja az országot a drogmaffiától. A közbizalmi állások betöltőit azért kell tesztelni, hogy látni lehessen, kire lehet számítani ebben a harcban.

- nagyjából ez a miniszterelnök véleménye.

Gáz

A gázszállításokra térve Orbán azt mondta: Ukrajna kerülhet olyan állapotba, melyben Magyarországra nem jut gáz a Testvériség vezetéken, ezért Magyarországnak érdeke, hogy Ukrajnát elkerülve is érkezhessen gáz az országba. Január elején lép üzembe a Magyarország-Szlovákia gázvezeték, ami az első olyan magyar vezeték, amin nemcsak orosz gáz jöhet. Orbán személyes stratégiája, hogy minden szomszédos országgal szeretne vezeték-összekapcsolást, és szerinte szépen haladunk e cél felé.

Aztán egy kis paksozás:

„Minden szerződés felbontható Európában, de ennek következményei vannak. De a kormányfő bizakodó, hiszen a Roszatom Finnországban is épít egy hasonló erőművet, és Magyarországon is az ottani átláthatósági mintákat követik majd az építés során.”

Végül pedig jövőkép 2015-re:

Továbbra is folytatni kell a nemzeti érdekek védelmének politikáját, hiszen ezt a jövőben is fogják támadások érni. A kormánynak folyamatosan figyelnie és küzdenie kell. De a külső harc mellett a kormánynak befelé a kiszámíthatóságot és az átláthatóságot kell megteremtenie.

A remény indokolt a magyar emberek gondolkodásában, ugyanis haladunk a felé, hogy ledolgozzuk az szovjet megszállás és a kommunizmus okozta történelmi hátrányt.

Magyarország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési tervei indulnak meg 2015-ben, de hogy pontosan mikre gondolt ez alatt, azt Orbán nem fejtette ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.