Orbán szerint a magyar gazdaság az olyan, hogy nem kéne működnie, azt mégis működik

politika
2014 december 15., 06:22
comments 232

Orbán Viktor miniszterelnök a világ legfontosabb üzleti hírügynökségének nyilatkozva arról beszélt, hogy a magyar gazdaságnak nem kéne működnie, mégis működik.

„Ezt magyar modellnek nevezzük, és olyan, mint egy dongó. A tudósok szerint súlya, mérete és szárnyfesztávolsága miatt a dongó nem lenne képes repülni, de mégis repül” – mondta.

A gazdaságpolitika sikerét szerinte a 3 százalékot meghaladó növekedés és a költségvetési hiány uniós korlátok alatti mértéke igazolja.

A gazdasági növekedés amúgy szinte kizárólag az uniós beruházásoknak köszönhető, ahogy azt a fogasztásnövekedés ettől bőven elmaradó mértéke is jelzi. Az uniós költségvetési ciklus végével jövőre épp ezért már jelentősen lassuló növekedést jósolnak az elemzők.

Orbán hülye hasonlatokon kívül azért mondott fontos dolgokat is:

  • Egyrészt azt ígérte, hogy legkésőbb 2017-ben csökkentik a bankadó mértékét és már jövőre felülvizsgálhatnak más adókat is.
  • Másrészt beígérte, hogy az állam újabb bankokat is megvásárol.
  • Harmadrészt viszont azt mondta, hogy az államosítás ideiglenes, a most felvásárolt bankokat három éven belül eladják.
  • Mégpedig azért, mert tud a szlovén példáról, ahol az államnak 3,2 milliárd dollárjába kerültek az állami tulajdonú bankok.

Orbán emellett még azt is állította, hogy a szegénység növekedéséről szóló nemzetközi statisztikák félrevezetőek, mert szerinte nem is nő a szegénység. (Bloomberg via Menedzsment Fórum)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.