Rogán Antal tavaly még arról tárgyalt Moszkvában, hogy a devizatartalékunk egy része lehetne rubelben

gazdaság
2014 december 16., 09:12
comments 266

Most hogy éppen összezuhanni látszódik a rubel, érdemes felidézni egy tavalyi történetet: a Matolcsy György helyére éppen csak beülni készülő Varga 2013 márciusában válaszolta egy kérdésre azt, hogy nem látna problémát abban, ha a devizatartalékunkat nem csak dollárban, hanem mondjuk rubelben halmoznánk fel.

A kérdést nem véletlenül kapta a meghallgatásán. Február végén Rogán Antal frakcióvezető Moszkvában járt, ahol a kiszivárgott jegyzőkönyvek szerint arról tárgyalt az Állami Duma alelnökével, Szergej Zseleznyákkal, arról, hogy a magyar devizatartalék egy részét rubelben halmoznák fel,

a dollár kevésbé stabil helyzete miatt.

Zseleznyák még beszélt arról is, hogy "nem lehet egy országból parancsolni a világfolyamatoknak."

Varga maga nem tudott ilyen tárgyalásokról, információi szerint Rogán csak pártközi egyeztetésen járt Moszkvában, ugyanakkor ő maga úgy vélte,

minél több lábon áll egy ország, annál stabilabb, erősebb. Ha csak egy valutára helyezik hangsúlyt, akkor hibát követnek el. 

Rogán útja meglehetősen titokzatos esemény volt, itthon egyetlen hivatalos forrás sem tudósított róla, a tárgyalásról született beszámoló végül az Egységes Oroszország párt honlapján bukkant csak fel.

A Fidesz a sajtóhírek hatására végül kiadott az útról egy közleményt, ebben azt írták, hogy Rogán útja illeszkedett a keleti nyitás politikájába, és felmerült, hogy kötnek egy rubel alapú swap megállapodást, ami könnyítheti a magyar-orosz külkereskedelem kölcsönös finanszírozását.

(via Portfólió)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.