Rogán Antal tavaly még arról tárgyalt Moszkvában, hogy a devizatartalékunk egy része lehetne rubelben

Most hogy éppen összezuhanni látszódik a rubel, érdemes felidézni egy tavalyi történetet: a Matolcsy György helyére éppen csak beülni készülő Varga 2013 márciusában válaszolta egy kérdésre azt, hogy nem látna problémát abban, ha a devizatartalékunkat nem csak dollárban, hanem mondjuk rubelben halmoznánk fel.

A kérdést nem véletlenül kapta a meghallgatásán. Február végén Rogán Antal frakcióvezető Moszkvában járt, ahol a kiszivárgott jegyzőkönyvek szerint arról tárgyalt az Állami Duma alelnökével, Szergej Zseleznyákkal, arról, hogy a magyar devizatartalék egy részét rubelben halmoznák fel,

a dollár kevésbé stabil helyzete miatt.

Zseleznyák még beszélt arról is, hogy "nem lehet egy országból parancsolni a világfolyamatoknak."

Varga maga nem tudott ilyen tárgyalásokról, információi szerint Rogán csak pártközi egyeztetésen járt Moszkvában, ugyanakkor ő maga úgy vélte,

minél több lábon áll egy ország, annál stabilabb, erősebb. Ha csak egy valutára helyezik hangsúlyt, akkor hibát követnek el. 

Rogán útja meglehetősen titokzatos esemény volt, itthon egyetlen hivatalos forrás sem tudósított róla, a tárgyalásról született beszámoló végül az Egységes Oroszország párt honlapján bukkant csak fel.

A Fidesz a sajtóhírek hatására végül kiadott az útról egy közleményt, ebben azt írták, hogy Rogán útja illeszkedett a keleti nyitás politikájába, és felmerült, hogy kötnek egy rubel alapú swap megállapodást, ami könnyítheti a magyar-orosz külkereskedelem kölcsönös finanszírozását.

(via Portfólió)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;