Az EU bírósága leszedte a terrorista szervezetek listájáról a Hamászt

Az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke (General Court of the European Union) felülbírálta az EU korábbi döntését, ami a palesztin iszlamista szervezetet a blokk által terrorszervezetként kezelt szervezetek listájára rakta.

A mostani ítélet szerint a korábbi döntés nem a Hamász konkrét cselekedeteinek konkrét vizsgálatán alapult, hanem az internetről és a sajtóból származó információknak tulajdonítottak ténybeli alapot.

A bíróság közleményéből kiderült, hogy a Hamász maga támadta meg szerepeltetését a listán. A terrorszervezetek uniós listáját még 2001-ben állították össze, és rendszeresen átnézik, hogy kik és miért szerepelnek rajta. A listán szereplő szervezetek tagjaival szemben az EU vagyonbefagyasztást rendelhet el. A bírósági döntés értelmében a befagyasztás még három hónapig a Hamásszal szemben is életben marad. Illetve akkor is, ha közben fellebbezés futna be a döntés ellen, amire szinte minden esély megvan.

Hamász-vezetők a hétvégi katonai parádén (MAHMUD HAMS / AFP)

A közleményben azt is hangsúlyozták, hogy a Hamász levétele a listáról procedurális lépés volt, nem pedig azzal függött össze, hogy a bíróság mit gondol arról, hogy a szervezet egy terroristaszervezet-e vagy sem. A Hamász maga is azért támadta korábban a listázást, mert szerinte az EU-nak nem álltak rendelkezésre rendes, jogi értelemben vett bizonyítékai.

A Hamász idén nyáron viselt 50 napos háborút Izraellel, legutóbb épp ezen a hétvégén szerveztek katonai parádét, ahol ismét Izrael megsemmisítését ígérték meg.

A szervezetet Izrael mellett az Egyesült Államok és számos további ország is terrorszervezetként tartja nyilván.

(BBC, Independent)