Büntetőeljárás indul az Öveges program csalásai miatt

POLITIKA
2014 december 18., 15:19
comments 90

Az Öveges programban tapasztalt jogszerűtlen forrásfelhasználás miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az V. kerületi rendőrkapitányságon, az uniós forrásokkal való visszaélések bűncselekményének gyanújával – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Mint mondta, a Miniszterelnökség lezárta a belső vizsgálatot, ami többrendbeli szabálytalanságot állapított meg a programban, amiben kémia tantermek kialakítására nyerhettek támogatást önkormányzati fenntartású oktatási intézmények.

Csepreghy beszélt Hadházy Ákos, az LMP szekszárdi politikusának szerdán nyilvánosságra hozott, több száz projektet tartalmazó listájára is, amiben korrupciót feltételeztek az EU-s forrásokkal kapcsolatban. Csepreghy Nándor azt mondta: amennyiben konkrét bűncselekményre vonatkozó információk állnak a rendelkezésére, és Hadházy biztos az állításaiban, tegye meg saját maga a büntetőfeljelentést. Önmagában azonban nem utal bűncselekményre, hogy egy-egy cég bármilyen projekt kapcsán több pályázatban is érintett kivitelező.

Emellett a Miniszterelnökség is belső vizsgálatot folytat le, és ha szabálytalanságot állapítanak meg, az ugyanúgy büntetőjogi következményekkel jár. Csepreghy Nándor szerint a fejlesztési források osztásánál mindig felmerül a korrupció kockázata, de a kormány a korrupciós esetek számának csökkentése érdekében még a 2014-2020-as uniós ciklus indulása előtt intézkedéseket vezetett be – állította Csepreghy, aki szerint ezt a célt szolgálta az intézményrendszeren belül a kiszervezett feladatok (külső szakértők projektértékeléshez, támogatói döntések meghozatalához nyújtott támogatásának) megszüntetése.

Azok az érdekcsoportok, amelyek 2007 előtt részt vettek a fejlesztéspolitika kialakításában, majd ezt követően az államigazgatásból átigazoltak az üzleti szférába és megvámolták a rendszert, a következő időszakban el fogják veszíteni ezt a fajta megélhetésüket – mondta Csepreghy, aki szerint véget vetnek annak a lehetőségnek, ami számos projektmenedzsment és pályázatíró cég számára nyitott kiskapukat, a jövőben nem lesz előre meghatározott kvótája semmilyen projektmenedzsmenti pályázati körnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.