https://img.444.hu/orban_viktor_matolcsy_gyorgy.jpg

A kormány és a jegybank kisegíti az MKB-t és a Széchenyi Bankot

POLITIKA
2014 december 18., 08:07
comments 170

A bankrendszer megerősítésre szorul, ezért a kormány felkéri az MNB-t, hogy segítsen az MKB rossz hiteleinek megtisztításában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján, Matolcsy György társaságában.

A Magyar Nemzeti Bank mérlegével az MKB mögé áll

– mondta Matolcsy György.

matolcsy_gyorgy_mnb_1

Ez azt jelenti, hogy a jegybank teljes mértékben garantálni fogja a frissen államosított MKB finanszírozását. Aki tehát mostantól hitelt ad az MKB-nak, az a magyar államnak és az MNB-nek ad hitelt. Az MNB segíteni fogja a rendszerváltás utáni magyar történelem legnagyobb pénznyelője, az utóbbi években már több, mint 400 milliárd forint veszteséget termelő MKB eszközeinek "tisztítását" is (ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adófizetők fizetik majd az MKB mérlegében még mindig ott lapuló rossz hitelek leírását). Az MNB azt javasolja a kormánynak, hogy az MKB-t átjátssza a kormány magánkezekbe, másfél éven belül.

(A jegybank azóta közleményt is kiadott az ügyben.)

orban_viktor_2

Orbán Viktor elmondta:

Bizalmatlanságot szül az üzleti világban, ha az államnak tartós tulajdona van a bankszektorban. A bankokat ezért üzleti szempontok alapján kell működtetni.

Orbán ("ha jól értem a jogászok kissé terjengős előterjesztését") elmondta, hogy csak májusra láthatják, hogy össze lehet-e vonni az MKB-t a szintén mostanában államosított Budapest Bankkal. Orbán arról is beszélt, hogy a kilencvenes évekbeli bankkonszolidációról rossz emlékei vannak.

A bajba jutott Széchenyi Bank – ami az ÁKK vezetője, Töröcskei István tulajdonában van – betéteseinek kártalanításában is részt fog venni a magyar kormány. Az állam tulajdoni hányadának megfelelően egy kárenyhítési alapot állít fel az NGM.

orban_viktor_matolcsy_gyorgy_2

Orbán Viktor megköszönte Matolcsy Györgynek, hogy segítséget nyújtott a magyar bankrendszer újjászervezésében.

A kormány áttekintte a pénzintézeti szektor helyzetét a szerdai kormányülésen, a devizahitelekről, a fair bank törvényről, és az MKB rossz hitelektől való megtisztításáról beszéltek, mondta Orbán felvezetőjében.

Orbán beszélt arról is, hogy a kormányülésen megbeszélték, hogy a most kibontakozó orosz gazdasági válság hogyan érinti a magyar exportszektort és a magyar cégek orosz beruházásait. De

"nem adjuk fel Oroszországra vonatkozó terveinket, csak átütemezzük",

mondta, majd arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaságnak fontos Oroszország.

Matolcsy György a forint és a rubel gyengüléséről elmondta, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, azért nem kell beavatkoznia a forint gyengülése ellen. De szerinte nem is érdemes a forint ellen spekulálni, mert a magyar gazdaság erős, és többletes a folyó fizetési mérleg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.