További milliárdjainkba kerül a Széchenyi Bank

2014 december 19., péntek 14:15
44

A Széchenyi Bank nagyjából száz betétesének összesen 3,7 milliárd forintot fog kifizetni a kormány – közölte ma Orbán Gábor, az NGM államtitkára egy mai háttérbeszélgetésen. Azért teszi ezt az állam, hogy

erősítse az állami hitelintézeti rendszerbe vetett bizalmat.

Az OBA 30 millió forintig garantálja a betéteket, az afeletti rész 49 százalékát fizeti még ki az állam (tulajdoni részesedésének megfelelően).

Tavaly nyáron az állam 3 milliárd forintot tolt bele a hitelintézetbe, ami Töröcskei István többségi tulajdonában maradt. Töröcskei még mindig az Államadósság Kezelő Központ elnöke (bár már beadta lemondását); azóta kiderült, hogy az MNB huzamosabb ideje tud róla, hogy saját érdekeltségébe tartozó cégeket hitelezett a bankjával, amivel egyébként egészen agresszívan terjeszedett, viszont annál is kevésbé meggyőző szakmaisággal vezetett.

Persze a kormány mossa kezeit: Orbán Gábor szerint a kártalanítás nem jelenti azt, hogy az állam felelősnek érezné magát a bank bukásááért.

Korábban arról lehetett hallani, a CIG Pannónia biztosító egyik leányvállalatának jelentős betéte van a Széchenyi Banknál.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt