Orbán: Magyarországon tipikus amerikai titkosszolgálati befolyásszerző akció zajlik

POLITIKA
2014 december 23., 21:43
comments 1161
  • Orbán Viktor világértelmező interjút adott a köztévének.
  • Semmi újat nem mondott, szinte  minden megszólalásában olyan frázisokat vett elő, amiket vezető fideszes politikusok hetek óta próbálgatnak.
  • Ez viszont mégis fontosabb, hiszen a miniszterelnök szájából hangoztak el.

„Szép, de sűrű volt a 2014-es év” – így kezdte Orbán Viktor a már mindenhol beharangozott szuperinterjúját az M1-en. Sűrűség alatt a három választást értette, amiket nagy többséggel nyert a Fidesz, de – ahogy a riporter is megjegyezte – épp ezért furcsa is, hogy novemberben már a kormány ellen tüntettek az utcákon.

„Valóban, az ember azt gondolta volna, hogy három választás után a dolgok nyugodtabbak lesznek, én is azt gondoltam, hogy nyugodtabb idők jönnek, de be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket” – mondta a miniszterelnök, aki szerint az egész világpolitikában most osztják újra a lapokat, Magyarországnak is azért kell harcolnia, hogy jó lapokat kapjon. Szerinte az általános feszült európai hangulat Magyarországon is érezteti hatását, ez is okozza a mai politikai vitákat. És ennek a feszült hangulatnak a terméke az is, hogy

az Egyesült Államok befolyásszerzésre törekszik a térségben.

Külpolitika

Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban Orbán azt mondta, minden gondolkodó ember tudja, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád csak egy fedőtörténet. Valójában arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót.

Szerinte új korszakba léptünk, az Egyesült Államok nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látta. Orbán szerint két ügyben, az energia- és a kereskedelempolitikában mutatkoznak meg leginkább az amerikai érdekek.

Azt ugyan nem mondta el, hogy miért nem Hollandiában vagy Franciaországban izmoznak az amerikaiak, ha ott még tüntetnek is az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodás ellen, Magyarországon meg senki le se szarja.

A miniszterelnök úgy látja, hogy Magyarországot az amerikaiak

„bele akarják rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki. Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak.”

Orbán azt mondta, hogy a magyar külpolitika leginkább a némettel mutat hasonlóságot, vagyis azt tartja szem előtt, hogy az orosz-ukrán konfliktust az oroszok ellenében nem, csak velük közösen lehet megoldani. Ez pedig eltér az amerikai állásponttól.

Azt is mondta, hogy az amerikaiak szerettek volna atomerőművet építeni Magyarországon, de nem ők építik, ez pedig fáj nekik.

Arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán Viktor azt felelte: nincs ilyen konkrét tervük, de a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének.

Urizálás

A vezető fideszes politikusok vitáiról a pártelnök-miniszterelnök azt mondta: nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek, teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást, vagy nem, hiszen a politika nem személyes ügy, nem a politikusokról szól, hanem az országról, az emberekről. Hogy közben

„szólogatnak-e egymásnak az urak, az mindig érdekes, mert a politikában is a peep show a legizgalmasabb.”

Azt elismerte, hogy vannak generációs különbségek a Fideszben, de azzal példálózott, hogy

„ha az ember egy tisztességes házban akar lakni, akkor nem érdekli, hogy a kőműves, a burkoló meg az épületgépész kedveli-e egymást (...), hanem azt szeretné, hogy legyen villany, fűtés meg víz, meg működjenek a nyílászárók.”

Orbán azonban a belső viták ellenére sem tervez átalakításokat a kormányzatban. Szerinte a jó munkához idő kell, és van egy feltörekvő nemzedék a politikában, ahogy az egész országban is, és

"ezeket a fiatalokat támogatni kell, mert tehetségesek, szorgalmasak, bátor fiúk, hazafiak, hagyni kell őket dolgozni, ezért egyelőre inkább mindenkit bátorítanék, nem pedig cserélnék.”

Célok

A következő évekről szólva a kormányfő azt mondta, 2014-18 között a cél a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése, ami magában foglalja a rezsicsökkentés megvédését, a devizahitelesek ügyét, a béremeléseket, az életpályamodelleket. A következő négy évben szerinte azokra kell összpontosítani, akik ma a létra alsóbb fokain állnak, hogy évente egy-egy fokkal feljebb kapaszkodhassanak.

Úgy látja, a szegénység elleni legjobb politika a munkahelyteremtés, amelyben az államnak igenis van feladata. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi törvényhozási munka - benne a vasárnapi pihenőnappal - elősegíti-e a munkahelyteremtés folyamatát, úgy reagált:

„legjobb tudásunk szerint igen.”

Orbán végül azt mondta, várja, hogy a magyar gazdasági növekedés 2015-ben is az európai átlag felett legyen. Ha pedig a magyar gazdaság jól teljesít, indokolt lehet bizonyos adófajták csökkentése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.