Kína 700 békefenntartó katonával száll be Dél-Szudánban

Hétszáz békefenntartó katonát delegál a kínai hadsereg a polgárháborúba süllyedt Dél-Szudánba. Elemzők szerint ez gyökeres fordulat az eddig a nem beavatkozás politikáját hirdető államban.

Ez az első alkalom, hogy kínai békefenntartó katonák - nem csak mérnökök, tanácsadók és orvosok - ENSZ misszió keretében fognak szolgálni. A kínai kontingens drónokkal, páncélozott csapatszállítókkal, és tankelhárító fegyverekkel is fel lesz szerelve. Tehát mind a lázadók, és ha a helyzet úgy alakítja, akkor a kormánycsapatok ellen is bevethető lesz.

Kína eddig is élen járt a diplomáciai megoldásokban és sokszor energiát és pénzt nem spórolva közvetített háborús felek között, de eddig fegyveresen még nem jelent meg a kontinensen.

A Guardian megszólaltatta Richard Poplak külpolitikai elemzőt, aki szerint

"Kína dollármilliárdokat ölt Dél-Szudánba, és felfogták, hogy nem lehet mindig csak anélkül beszélni, hogy ne lenne más eszköz a kezükben."

Persze Kína 700, ENSZ mandátummal szolgáló békefenntartója még mindig semmiség a több ezer fős amerikai, francia és olasz kontingensekhez képest.

Dél-Szudánban tavaly tört ki a legújabb polgárháború, miközben a potenciálisan napi 300,000 hordónyi olajat kitermelő koncessziók javát a kínai állami petróleumcég birtokolja. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.