https://img.444.hu/000_Nic6400239.jpg

Az év egyik legszomorúbb karácsonyi képe Szíriában készült

külföld
2014 december 25., 21:04
comments 49

Egész pontosan Homszban. A borzasztóan szétlőtt város közepén állítottak fel kisebb karácsonyi díszeket az ünnepre.

Szíria harmadik legnagyobb városát hosszas és pusztító ostrom után májusban foglalta vissza az el-Aszad elnökhöz hű hadsereg, miután megegyeztek a lázadókkal, akik szabadon távozhattak azokkal a civilekkel együtt, akik el akarták hagyni a várost.

A képen látható negyedbe azóta csak pár tucat család költözött vissza. Korábban itt keresztény és muszlim családok éltek egymás mellett évszázadokon át. A szíriai keresztények többsége most az elnököt támogatja, félnek, hogy ha rezsimje elbukik, az IS-hez köthető dzsihádisták vennék át a hatalmat. Homsz már az ostrom előtt is háborús területnek számított, a polgárháború kitörése óta ez az első év, hogy az ott maradt emberek megünnepelhetik a karácsonyt.

Rim Haddad helyszíni riportját itt lehet elolvasni. A fenti fotó: Youssef Karwashan/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.