Áder János zöld fogadalmat javasolt

évforduló
2014 december 31., 23:09
comments 173

A köztársasági elnökök újévkor beszédet mondanak, így tett idén Áder János magyar államfő is.

2015-re azt javasolta, hogy foglalkozzunk többet környezetvédelemmel:

És miért ne egészíthetnénk ki újévi fogadalmainkat azzal, hogy mindennapi életünk részévé tesszük természeti környezetünk védelmét, hiszen nem a természetnek van szüksége ránk, emberekre, hanem nekünk, embereknek van szükségünk az életünk forrását jelentő természetre?

Persze a zöld fordulat felvetése előtt boldog új évet kívánt sokaknak:

Boldog új évet kívánok minden magyarnak, minden barátunknak és jóakaratú szomszédunknak! Hozzon könnyebbséget az új esztendő a szükséget szenvedőknek, egészséget a betegséggel küzdőknek, sikert és békességet szeretett hazánknak! Jó kedvet, bőséget Magyarország minden polgárának és a magyar nemzet minden tagjának!

Felhívta a figyelmünket, hogy jövőre lesz 25 éves a rendszerváltás.

25 évvel ezelőtti nekigyürkőzésünknek, közös elszánásunknak, kitartásunknak hála az 1990 után született nemzedékeknek már nem kellett megismerniük, milyen az élet egy olyan országban, ahol vasfüggöny választ el minket Európa nyugati felétől. 25 éve magyarok milliói által régóta vágyott új korszak, a szabadság korszaka kezdődött el hazánk történetében.

A pártoskodás nem mindig jó, emlékeztetett:

Az elmúlt negyedszázad tanulsága, hogy ne mindig csak azt nézzük, ki menne balra vagy ki menne jobbra közülünk, hanem hogy merre van előre.

És még egy fontos fogadalmat javasolt: tiszteljük egymást!

Miért ne törekedhetnénk az előttünk álló esztendő minden napján arra, hogy nagyobb tisztelettel legyünk a másik iránt, hogy jobban megbecsüljük egymás teljesítményét?

Ki is emelt néhány becsülendő típust:

  • A jóravaló és jóra törekvő magyar embert.
  • Az orvost.
  • A tanárt.
  • A biztonságunkért szolgálatot teljesítőt.
  • A földművest.
  • A kétkezi munkást.
  • A vállalkozót.
  • A szülőket.
  • A nagyszülőket.

Idézett továbbá Kányádi Sándortól és Krúdy Gyulától is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.