A Duna lesz az új M1, az M1 pedig az új BBC+CNN

Média
2015 január 06., 13:49
comments 168

Büszkeséggel dagadó kebellel jelentette be a hirado.hu azt, ami már egy ideje nyílt titok volt "médiás berkekben": 2015 elején teljesen átalakul a magyar köszolgálati média szerkezete.

A közpénznyelés feneketlen kútjában március 15-től a Duna lesz a zászlóshajó, nagyjából úgy, ahogy eddig az M1 volt. Ez lesz a "nemzeti főadó", és ide költözik minden közkedvelt műsor a Fábrytól a Hacktionig.

Az M1 helyén viszont nem egy fekete lyuk marad, hanem ez lesz a nemzeti hírtelevízió, amely

"számára tematikában a BBC, a brit közszolgálati aktuális csatorna, míg a napi adásszerkezetben az amerikai CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát."

Komoly kihívásnak ígérkezik ez a hasonlóan magasztos célokért dolgozó Hír TV számára, és az sem kizárt, hogy a megújult M1 színvonalában és nézettségében még az Echo TV-t is megszorongassa. Az M1 nagy újítása egy minden éjjel sugárzott, angol nyelvű híradó lesz, amely minden bizonnyal egyfajta oktatóműsor szerepét tölti majd be a Russia Today orosz hírtelevízió szerkesztői számára.

Szintén márciusban indul a Petőfi TV, amely az M2 esti műsorsávjában igyekszik megszólítani a közszolgálati médiatartalomra ácsingózó magyar fiatalokat, júliusban pedig jön az M4, a nemzeti sportcsatorna. A Médiatanács döntésének értelmében mindegyik csatorna a kábelszolgáltatók alapcsomagjában lesz, így valamennyi magyar tévénéző ingyen fogyaszthatja ezeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.