Az MSZP tényleg ilyen béna, vagy a Fidesznek dolgozik?

POLITIKA
2015 január 06., 08:59
comments 395

A Magyar Szocialista Pártot igazán nem lehet azzal megvádolni, hogy nagyon kemény vagy igazán következetes ellenzéke lett volna a kormánynak. Viszont a pártnak nem egy olyan húzása is volt, amit egyszerűen nem lehet hova tenni. Ilyenkor sem az MSZP, sem a többi ellenzéki párt nem járt jól – csak a Fidesz.

De kinek állt ez érdekében? (Az összeesküvés-elméletek gyártóin kívül?) Ha senkinek, és az MSZP tényleg ilyen szerencsétlen, akkor ez beismerése annak, hogy nincs más erő, csak a Fidesz?

Összegyűjtöttünk néhány olyan pillanatot, amivel az MSZP vagy véletlenül, hátulról tökön rúgta magát, vagy egész egyszerűen előre megfontoltan, aljas indokból, nekifutásból rúgta magát tökön. El lehet dönteni, mire volt ez jó.

Tóbiás József bocsánatot kért

Abban a 24 órában, amikor egyszerre volt téma a miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonnyilatkozata, hogy Kocsis Máté drogteszteltetné a gyerekeket, az politikusokat és újságírókat, hogy az MNB gyanúsan szórja a pénzt, hogy jól megtámogatta az állam L. Simon cégét, hogy a korrupciós-kitiltási ügyben elmérgesedett az amerikai-magyar viszony, és hogy jön az M0-s útdíj, az MSZP-elnök Tóbiás József mit csinált?

photo_camera Fotó: Marjai János / MTI

A párt hétvégi értekezletén kiállt, és bocsánatot kért az MSZP-s kormányok hibáiért. Nem mintha ez nem lenne szép gesztus, bár nem igazán világos, hogy a szintén gyanúsan eredménytelen Mesterházy Attila és Lukács Zoltán után, épp ilyenkor (három bukott választás után) mi szükség volt erre.

Molnár Zsolt pozitív kampánya

photo_camera A kapucnibotrányba keveredett Molnár Zsolt

Ha van valaki, aki már többnek tűnik egy egyszerű balfácánnál, az a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Molnár Zsolt. A kapucniügybe keveredett, rejtélyes nyaralási üggyel megzsarolt szocialista képviselő akkor vált végképp kellemetlenné, amikor kiderült, hogy Ron Werber, az MSZP-t már egyszer győzelemre segítő kampányguru javaslata ellenére a végsőkig kitartott amellett, hogy ne hozzák nyilvánosságra Rogán Antal belvárosi ingatlanügyeit, mondván, nem akar negatív kampányt. A szocialista pártban többen is vádolták már Molnárt azzal, hogy jóban van Tarlós Istvánnal is. Molnár aztán lemondott a párttisztségéről, bár nem derült ki, miért, hiszen mindent tagadott, ráadásul a nemzetbiztonsági bizottságban ott maradt.

Tóbiás összeszocizta a tüntetést

photo_camera Az MSZP a veszprémi időközi választás előtt ajándékokkal kampányolt Fotó: Nagy Lajos / MTI

A január 2-i civil (de ettől még harmatgyenge) tüntetés előtt a szervezők határozottan kérték, hogy a résztvevők ne vigyenek magukkal pártzászlókat. Gyurcsány Ferenc ezzel nem értett egyet, de Tóbiás József igen, mivel szerinte „a tömeg elég nagy hányada MSZP-s volt eddig is, de a tüntetők egységesen erősebbek”. Azokról a tüntetőkről beszél, akik rendszerváltás utáni 25 évet egy az egyben elítélik.

Mesterházy „kampányolása”

photo_camera Mesterházy Attila a lemondása után (Fotó: Kovács Attila / MTI)

Itt írtunk arról, hogy a kampányfinisben, napokkal a kudarcos EP-választás előtt csak takaréklángon égett a szocialista álom. Mesterházy – akinek Molnár Zsolt is bizalmi embere volt – a választás után le is mondott.

Az egész újpesti KGB-s sztori

Az időközi országgyűlési választáson az MSZP a nagypolitikában teljesen ismeretlen, 70 éves Horváth Imrét indította el, nem tudni, miért, állítólag az „erős helyi beágyazottsága” miatt. Horváthról aztán kiderült, hogy 1984-ban KGB-s kiképzést kapott, ami nem meglepő, hiszen határőr volt, és a Szovjetunióban a határügyekkel a KGB foglalkozott, tehát nem kovácsbélázáson érték tetten.

photo_camera Horváth Imrét a korábban alig kampányoló, bukott pártelnök segítette a kampányban (Fotó: Kunhalmi Ágnes / Facebook)

Ehhez képest aznap, amikor Vida Ildió felkavarva az állóvizet interjút adott a kitiltási ügyben, és összeült a nemzetbiztonsági bizottság, ahol ez volt a fő téma, Molnár Zsolt, a bizottsági elnöke a zárt ülés után a tucatnyi újságíró előtt először nem erről kezdett el beszélni, hanem elsőként arról, hogy fideszes kezdeményezésre beszéltek Horváth Imre KGB-ügyéről, és hangsúlyozta, hogy Horváth Imre semmilyen kapcsolatban nem állt a KGB-vel.

Az országos MSZP ráadásul belharc miatt nem támogatta anyagilag Horváth Imre kampányát. Amikor aztán a szocialista jelölt fölényesen nyert Újpesten, az eredmény MSZP-t döbbentette meg a legjobban.

A budapesti MSZP

Amit ugye az áprilisi választáskor még az akkori kampányfőnök, Molnár Zsolt vezetett. De igazán nem az a kérdés, hanem az, hogy hogyan történhetett meg ez az eseményláncolat az (egyébként eleve a Fidesznek kedvező) önkormányzati választások előtti hónapokban:

Ráadásul ezek után ott volt még Szanyi Tibor is, és Horváth Csaba, aki Tarlós Istvánnal együtt szállt szembe a biciklistákkal. Hogy történhetett mindez?

photo_camera Fotó: Kovács Attila / MTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.