Gratulálunk, Orbán és Matolcsy! A két tavalyi bankvásárláson akár 240 milliárdot is bukhattunk

2015 január 8., csütörtök 8:50
159

Őrületes és drága hibasorozatnak tűnnek a magyar kormány tavalyi bankvásárlásai, írja a Figyelő.

Budapest Bank: akár 300 millió dollár (81 milliárd forint) bukó

A piac szerint 400 millió dollárt ér a Budapest Bank, ehhez képest a magyar állam 700 millió dollárt fizethet érte a Figyelő értesülései szerint. A magas árat a magyar döntéshozók a "szinergikus hatásokkal" magyarázzák, pedig a magyar piacon túlkapacitás van bankfiókból, és elég nagyok az átfedések a BB és az MKB fiókjai között. A végső vételárat még nem tudni (igen, így kötöttek megállapodást a bank felvásárlásáról!), azt majd január-február körül jelenthetik be.

MKB: akár 500 millió euró (160 milliárd forint) bukó

Ugyan a bajor BayernLB (azaz gyakorlatilag a bajor állam) ráfizetett 215 millió eurót, amikor megszabadult az utóbbi évtized legnagyobb magyar pénznyelőjétől, az MKB-tól, még így is nyerhettek rajta 500 millió eurót, mivel ekkora veszteség realizálásától menekülhettek meg. A magyar állam ugyanis, miután átvette a bankot, rögtön szanálás alá vette, és kiderülhetett, hogy iszonyú nagy további veszteségeket vásárolt a korábban (Lázár János megfogalmazásában is) szétlopott bankkal. A Figyelő forrásai szerint 700-800 millió euró, jó 200 milliárd forint lehet a szanálás költsége. Az MKB-t annyira érdemes volt megvenni, hogy napi szinten 400-500 millió forint veszteséget termel. Rövid távon a fizetésképtelenség fenyegeti a bankot. Csak most ahelyett, hogy a bajorok pótolnák a veszteségeket, majd pótoljuk mi.

Szeretnénk gratulálni a magyar állam tárgyalóinak, átvilágítóinak és döntéshozóinak!

Két bankvásárlással sikerülhetett 240 milliárd forint veszteséget – ez nagyságrendileg tízéves netadó-bevétel – okozni a magyar adófizetőknek, és még nincs vége, hiszen a bankvásárlási étvágy továbbra is nagy. Ott van még a piacon az Erste, a Raiffeisen, a CIB, a K&H és az Unicredit, bármelyik megvásárlásával lehet még további százmilliárdos veszteségeket okozni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt