A hatóságok orra előtt kiképzett terroristák állították a feje tetejére Franciaországot

külföld
2015 január 09., 18:28
comments 181

Mozgalmasra sikerült a péntek Franciaországban: az országban két helyütt is túszokat ejtettek egymással kapcsolatban álló dzsihadisták. Az első akció hajnalban, autós üldözéssel kezdődött, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás elkövetésével gyanúsított francia-algériai testvérpár, Chérif és Said Kouachi a N2-es autópályán menekült a rendőrök elől egy lopott autóval. Lövöldöztek is, az egyik lehajtónál pedig sikerült áttörniük a rendőri útzárat. Több újság is írt arról, hogy a tűzharcban halottak és sebesültek vannak, de a francia hatóságok nem erősítettek meg egyetlen ilyen értesülést sem.

A testvérek a Charlie Hebdo elleni támadás után feltehetően Reims-be menekültek, és itt szerda éjjel nagy erőkkel kereste is őket a francia készenléti rendőrség meg a terrorellenes egység. A hajsza akkor eredménytelenül zárult, a testvérek azonban újra feltűntek csütörtök délután, mikor egy Villers-Cotteret melletti benzinkutat próbáltak kirabolni. A rendőrök azonnal a helyszínre érkeztek és a település melletti erdőbe szorították a terroristákat, akiknek azonban sikerült kitörniük és így kerültek az N2-es autópályára.

Több lap szerint legalább egy túsz mindvégig velük volt, de egyelőre ezt sem erősítette meg a francia rendőrség. Az autós üldözésnek azzal lett vége, hogy Kouachiék egy tússzal a Párizs közelében lévő Dammartin-en-Goele nevű kisváros egyik cégének telephelyére (egyes hírforrások szerint nyomdaipari cég, mások szerint építőipari) húzódtak. Reggel még volt némi lövöldözés is a helyszínen, de akkor senki senki sem sérült meg.

A golyók azonban arra elegendőek voltak, hogy időlegesen lezárják a közeli Roissy-Charles-de-Gaulle reptér két kifutópályáját. Ezen kívül két járatot el is kellett téríteni Franciaország legnagyobb repteréről, más repülőket pedig a túszejtőktől távolabb eső kifutókra irányítottak. Néhány késésen kívül nem volt nagyobb fennakadás, még délelőtt újranyitották a lezárt kifutópályákat is.

photo_camera AFP PHOTO / JOEL SAGET

Nagyjából itt merevedett meg a helyzet Dammartin-en-Goele-ben, a túsztárgyalók igyekeztek közel jutni Kouachiékhoz, akik közölték, hogy

mártírhalált szeretnének halni,

és egyre több helikopter érkezett a helyszínre, de más előrelépés estig nem történt.

Nem egy vallás ellen háborúzunk

Közben Franciaország-szerte egyre erősödtek az iszlámellenes hangok, mecseteket rongáltak meg, és bevándorlásellenes intézkedéseket követeltek. Manuel Valls miniszterelnök reggeli beszédében igyekezett is nyugtatni a kedélyeket, azt mondta:

„Háborúban állunk, de a terrorizmus ellen vívjuk, nem pedig egy vallás ellen.”

A hangulaton azonban tovább rontott, hogy kiderült: a Kouachi-testvérek ugyanannak a dzsihádista csoportnak a tagjai, amelyiknek Amedy Coulibaly is. Coulibaly az a férfi, akit a rendőrség a csütörtök reggeli rendőrgyilkosság elkövetésével gyanúsított. Csütörtökön reggel ismeretlenek tüzet nyitottak két rendőrre Párizs Montrouge városrészében, és megöltek egy 26 éves rendőrnőt. A francia hatóságok pénteken reggelig nem voltak teljesen biztosak benne, hogy kapcsolat van a két merénylet között.

Újabb dráma

Délután fél 2 körül azonban tovább bonyolódott a helyzet: egy (más híradások szerint kettő) ismeretlen férfi túszokat ejtett egy párizsi kóser boltban a Porte de Vincennes közelében. A boltba lépő férfi rögtön végzett kettő (más források szerint három) vásárlóval, és többeket megsebesített.

photo_camera Rendőrök lepték el a környéket (Még több fotó erre.) (AFP PHOTO / LOIC VENANCE)

A rendőrség már ekkor arra gyanakodott, hogy a Porte de Vincennes-i túszejtő Amedy Coulibaly lehet. Nem sokkal a túszejtés előtt került ki Coulibaly és barátnője, Hayat Boumeddiene képe, mint a Montrouge-i rendőrgyilkosság gyanúsítottjaié.

A készenléti rendőrség a bolthoz is hamar kiérkezett, Coulibaly pedig állítólag azt mondta a túsztárgyalónak, hogy csak akkor engedi el a túszokat, ha a rendőrség elengedi a Kouachi-testvéreket, akik ekkor még ostromgyűrűben voltak Dammartin-en-Goele-ben.

A délután folyamán újabb részletek derültek ki mindhárom túszejtőről, az amerikai titkosszolgálatok jemeni forrásai határozottan a jemeni szalafista mozgalomhoz kötötték Said Kouachit. A testvérpár évek óta le volt tiltva az USA vízumlistájáról is. Az is kiderült, hogy Amédy Coulibaly, a barátnője és Chérif Kouachi többször meglátogatták házi őrizetében a terrorizmusért elítélt, algériai születésű, de Franciaországban élő Djamel Beghalt, akinek Kouachi és Coulibaly voltak a legfőbb tanítványai. Beghalt azért ítélték el, mert fel akarta robbantani az USA párizsi nagykövetségét. Ő szintén a szalafista mozgalomhoz köthető, és a visszaemlékezések és képek szerint

ő tanította meg Hayat Boumeddiene-t és Coulibalyt nyílpuskával lőni.

4552901_3_111e_hayat-boumeddiene-tire-a-l-arbalete-cantal_76e233c2638b8c6af27e6e6f3b9fcc55

 

4552902_3_969b_amedy-coulibaly-a-murat-dans-le-cantal-en_1f5a02e6720a514d86a70285375f1724

Kouachiékat már a Charlie Hebdo elleni támadás után is a jemeni al-Kaida megbízottjainak tartották, ezt a rendelkezésre álló felvételeken és szemtanúk szerint is többször hangoztatták a támadás során. A túszejtők halála után a BFM TV nevű francia csatorna leközölt egy Chérif Kouachival és Amédy Coulibalyval készített interjút, és ebben Kouachi megerősíti, hogy az instrukciókat és a merénylethez szükséges forrásokat a jemeni al-Kaidától kapták, Coulibaly pedig az ISIS-től. Az eredeti terv szerint

Kouachiék feladata volt a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás, Coulibalynak pedig a rendőröket kellett támadnia.

photo_camera Amedy Coulibaly és Hayat Boumeddiene Djamel Beghalnál

Ez azért érdekes, mert a két szervezet hagyományosan rivalizál egymással, bár novemberben az al-Kaida szíriai szárnya és az ottani ISIS szövetséget kötöttek, Kouachiék pedig jártak Szíriában. A jemeni al-Kaida (vagy Arab-félszigeti al-Kaida) jelenleg is a terrorszervezet legerősebb szárnya. A francia média is figyelmeztet arra, hogy az interjúban lévő információkat érdemes forráskritikával kezelni, de azt senki nem vitatta, hogy a BFM TV valóban beszélt a terroristákkal.

A rendőrség lecsap

A francia rendőrség egész délután tervezte, hogyan oldhatná meg egyszerre a két túszügyet, hiszen ha nem egy időben lépnek, nagy esély lett volna rá, hogy az épségben maradt túszejtő vérengzésbe kezd, mikor megtudja, mi lett a társaival.

photo_camera Amedy Coulibaly és Djamel Beghal

Nem sokkal délután 5 előtt meg is kezdődött az akció. Először Dammartin-en-Goele-ből érkeztek hírek arról, hogy lövések hallatszódnak, az élő felvételek szerint nagyjából 10 percig folyamatos lehetett a tűzharc a rendőrök és Kouachiék között. Azt nem tudni pontosan, hogy a rendőrök indították-e az akciót, hiszen ekkor már a kamerákat elküldték a helyszínről, és több újság is megírta, hogy a terroristák kitörtek az épületből és rátámadtak a rendőrökre, legalább két rendőrt meg is sebesítettek. Egyikük súlyosan sérült, másikukat könnyebb találat érte a lábán. Ami nem világos, hogy a testvérek azután törtek ki az épületből, hogy a rendőrök megtámadták őket, vagy eleve ők kezdeményezték a tűzharcot.

Ami biztos, hogy Kouachiék meghaltak a tűzharcban. A velük lévő túsz az eddigi információk szerint jól van.

photo_camera (AFP)

Ezzel párhuzamosan megindult a párizsi túszmentés is, ez szemtanúk szerint alig néhány perc alatt lezajlott. Ekkor derült ki, hogy az addig ismert számnál, mely szerint 4-5 túsz lehetett a boltban, sokkal többen vannak, nagyrészt olyanok, akik sikeresen elbújtak Coulibaly elől, de nem tudtak kijönni az üzletből.

A rendőrség információi szerint Coulibaly meghalt az akcióban, és vele legalább 4 túsz is, többségük még akkor, mikor a túszejtő belépett a boltba. Nem világos, hogy mi lehet azokkal a szemtanúi vallomásokkal, melyek szerint Coulibaly nem egyedül volt. A rendőrség megerősítette, hogy a férfi barátnője, Hayat Boumeddiene nem volt a boltban, de néhány francia hírportál azt írta, hogy Coulibaly egy férfival volt, aki szintén a rendőrségi akcióban halt meg. A rendőrség egyelőre nem közölte, pontosan hány túsz halt meg a Porte de Vincennes-nél.

Térképen ez az egész:

photo_camera Térkép a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlás és az azt követő hajszához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.