Houellebecq barátja is a terrortámadás áldozata

Terrorizmus
2015 január 09., 07:16
comments 14

Mint írtuk, Michel Houellebecq felfüggesztette a héten megjelent Soumission (Behódolás) című új regényének kampánykörútját. A regény, ami egy, a közeljövőben Franciaországban hatalomra jutó iszlám kormányról szól, már a megjelenése előtt botrányt keltett, és fokozott figyelmet kapott, miután a párizsi terrortámadás napján megjelent.

Most az író ügynöke elmondta, hogy Houellebecq egyik közeli barátja is meghalt a Charlie Hebdo elleni támadásban. (A többi áldozatról itt írtunk.)

„Mélyen lesújtotta barátja, Bernard Maris (baloldali közgazdász, a lap egyik részvényese) halála” – mondta a Bloomberg szerint Francois Samuelson a francia hírügynökségnek. A Flammarion kiadó ehhez annyit tett hozzá:

„Elhagyja Párizst, a zöldbe, a hóba megy.”

Bernard Maris ismert francia közgazdász-író-újságíró, aki a francia közszolgálati rádióban rendszeresen jelentkezett a jegyzeteivel, Houellebecq nagy tisztelői közé tartozott. Úgy vélte, hogy az író a liberális kapitalizmus egyik kiváló elemzője, ezért Houellebecq économiste (Közgazdász Houellebecq) címmel egy teljes kötetben értelmezte az író munkásságát – írja az MTI.

A Charlie Hebdo szerdán, a támadás napján megjelent legfrissebb számának címlapján Houellebecq karikatúrája szerepelt, és a lap több oldalon át írt az aznap a könyvesboltokba került regényről:

Cimlap

A kritikusok által egyszerre csodálatosnak és felelőtlennek ítélt 300 oldalas kötet már az első nap nagyon sok kommentárt kapott. A legtöbb kritika iszlámellenességgel vádolta meg az írót, és azzal, hogy művével hozzájárul a szélsőjobboldali Nemzeti Front megerősödéséhez Franciaországban.

A műveivel kapcsolatos hatalmas vitákhoz szokott francia író mindegyik regényét kampánykörúton mutatja be, ezen a héten is folyamatosan jelen volt a francia televíziókban és rádiókban.

Michel Houellebecq, aki élt már Írországban és Spanyolországban is, most Párizsban lakik, ahol nem áll rendőri védelem alatt.

photo_camera Fotó: Lionel Bonaventure / AFP

[Spoiler egy korábbi könyvéből:] Az író a 2001-es A csúcson című regénye végét egy Balin elkövetett dzsihádista terrortámadással zárta, és mivel nem sokkal később történt 9/11, nagy visszhangot kapott a műve is. 2002-ben azért került bíróság elé, mert az iszlámot a leghülyébb vallásnak nevezte. A szólásszabadságra hivatkozva felmentették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.