Kétezer gyereket, nőt és öreget gyilkolhatott le a Boko Haram

Tbg
2015 január 9., péntek 21:05
242

Azt hittem, vége lesz mára a brutális híreknek, de sajnos az AP kiadta ezt:

Megszámlálhatlanul sok civil halottja lehet a Boko Haram nevű, afrikai dszihadista szervezet legújabb akciójának: Nigéria Csáddal közös határához közel támadtak a szélsőséges fegyveresek egy Baga nevű településre.

A Boko Haram szedai hadműveletei (Grafika: AFP)

Innen nem messze a bozótosban több száz, "megszámlálhatatlanul sok", egyes becslések szerint kétezer holttestet találtak az összecsapás után.

Az Amnesty International nevű nemzetközi szervezet szerint ez volt a Boko Haram eddigi legdurvább mészárlása.

Az áldozatok túlnyomó része nő, gyerek és idős ember, akik nem tudtak olyan gyorsan elrohanni a beözönlő fegyveresek elől.

A kormány szóvivője, Mike Omeri ismertette az előzményeket: Bagában szerdán foglaltak el egy katonai támaszpontot a lázadók.

A nigériai hadsereg rakétatámadással válaszolt, ennek ellenére, a vidéken működő, gyengén felfegyverzett, főként helyi civilekből álló ellenálók egyik vezetője az AP-nek azt mondta, iszonyatos mészárlást rendeztek a Boko Haram tagjai.

Az Amnesty International kétezerre becsülte a halottak számát, és ha igazuk van, akkor ez messze a legvéresebb támadása a terrorista szervezetnek. Tavaly Maiduguriban 600 emberrel végeztek, ez volt eddig a csúcs.

A Csád, Kamerun és Nigéria határvidékén működő Boko Haram, amely az Iszlám Államhoz hasonlóan önálló államot akar létrehozni az elmúlt öt évben mintegy tízezer emberrel végzett, és milliónyit tett földönfutóvá.

A környékbeli menekülttáborokban egyre több a családjától elszakított gyerek, akik a rengeteg rajtaütésben keveredtek el, majd menekültek meg.

Yolában, Adamawa tartomány fővárosában öt tábor működik, már száznegyven árván maradt gyerekre vigyáznak. Sokan látták, ahogy szüleiket megölik, vagy még most sem tudják, élnek-e vagy meghaltak. (AP)

A Boko Haram harcosa egy tavaly októberi videóból (AFP) Baga városa egy tavalyelőtti rajtaütés után. (AFP PHOTO / STR)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt