A spanyolok szigorítanának a schengeni egyezményen

A schengeni egyezmény módosítása mellett foglal állást Madrid az Európai Unió belügyi tárcavezetőinek vasárnapi rendkívüli ülésén, mivel a schengeni térségen belüli határellenőrzések visszaállítása lehetővé tenné az Európába visszatérő iszlamista szélsőségesek mozgásának korlátozását. Ezt Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter jelentette be. 

A tárcavezető az El País című spanyol lapnak vasárnap úgy nyilatkozott, hogy meg fogják védeni a határellenőrzés intézményét, és lehetséges, hogy ennek következtében módosítani kell a schengeni megállapodást.

A schengeni egyezmény lehetővé teszi a szabad mozgást a schengeni térségen belül, amely jelenleg 26 európai országot, köztük az EU huszonkét tagállamát foglalja magába.

"Az EU-n belüli mobilitás megkönnyíti azt, hogy a dzsihadisták akármelyik országba, a mi területünkre is eljussanak"

- mondta el Díaz. Mint mondta, majdnem háromezer európai származású iszlamista szélsőséges visszatérésétől tartanak a kontinensen, s ez hatalmas veszélyt jelent.

Díaz azt mondta, Madrid a szóban forgó ellenőrzésekkel nem akar szembefordulni a szabad mozgás elvével, célja inkább az, hogy a kockázatot jelentő emberek vagy azok, akikkel kapcsolatosan terrorizmus alapos gyanúja áll fenn, ne mások szabadságának és biztonságának rovására használják a mozgásszabadság elvét.

Párizsban vasárnap Erik Holder amerikai igazságügyi miniszterrel közösen az EU belügyminiszterei rendkívüli ülést tartanak a nemzetközi és európai terrorellenes erőfeszítésekről. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.