Török ellenzéki oldalak vették át a Charlie Hebdo címlapját, le is tiltották őket az internetről

2015 január 14., szerda 15:48
86

A Cumhuriyet című török ellenzéki lap megjelentette a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap eheti számának négyoldalas kivonatát. A török hatóságok szerdára virradó éjszaka megállították az újságokat a nyomdából elszállító teherautókat és ellenőrizték a lapok tartalmát.

A négyoldalas, török nyelvre lefordított melléklet a Charlie Hebdo karikatúráit és cikkeit vette át. Az újság az egyik belső oldalon közölte a francia szatirikus magazin eheti címlapképét is, egy Mohamed prófétát ábrázoló rajzot.

Hikmet Cetinkaya, a Cumhuriyet vezető szerkesztője megjegyzéssel látta el ezt a karikatúrát.

 "Még egyszer elismétlem, hogy a terrorizmus emberiség elleni bűncselekmény, bármi legyen is a forrása".

Egy diyarbakiri (Délkelet-Törökország) bíróság később elrendelte azon honlapok hozzáférhetőségének a letiltását, amelyek leközölték a Mohamed prófétáról rajzolt karikatúrát.

Internetes oldalán a Cumhuriyet szerdán közölte, hogy a rendőrség szerdára virradó éjszaka megjelent az újság nyomdájánál. Mielőtt a hatóságok engedélyezték a lapszám terjesztését, a rendőrök ellenőrizték a melléklet végleges tartalmát és egy ügyésznek is telefonáltak. A biztonsági erők tagjai elsősorban arról akartak meggyőződni, hogy a Cumhuriyet nem címlapon jelenteti meg a Charlie Hebdo első oldalát.

Gérard Biard, a Charlie Hebdo főszerkesztője kedden úgy nyilatkozott, hogy Törökországban a hatóságok fokozottan figyelemmel kísérték az újságárusokhoz került mellékletet. A Mohamed prófétáról készült karikatúrák megjelentetése miatt ugyanis a francia újság éles bírálatokat kapott korábban Törökországban.

A Cumhuriyet eredetileg egy az egyben publikálni akarta a Charlie Hebdo eheti számát, ehelyett azonban arra kényszerült, hogy négyoldalas kivonatát tegye közzé. Utku Cakirözer, az újság kiadásának felelőse úgy nyilatkozott, hogy konzultációt követően döntöttek a válogatás mellett, és a vallásszabadság elvének és a társadalom vallási érzékenységének figyelembe vételével készítették el a mellékletet.

A rendőrség szerda reggel megerősítette az újság ankarai szerkesztőségének védelmét a lehetséges tüntetések miatt. Az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy néhány iszlamista diák tiltakozott a Cumhuriyet irodája előtt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt