Trócsányi igazságügyi miniszternek még nem ment el teljesen az esze

2015 január 15., csütörtök 12:50
103

A polgári törvénykönyv (Ptk.) megfelelően védi a közösségi szimbólumokat.

Ezt mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter kérdésre válaszolva csütörtökön egy sajtótájékoztatón. A kérdés arra a lelkes pótcselekvésre utalt, amivel Rogán Antal (Fidesz) és Harrach Péter (kádéenpé) a Jobbikot beelőzve sietett az élére állni “bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelmének".

Elsőre nem volt nyilvánvaló, hogy mégis mi lenne ez, Rogán csak azzal egészítette ki a kiérlelt koncepciót, hogy

“nem elég az egyén véleményét tiszteletben tartani, a közösség is tiszteletet érdemel”.

Harrach Pétertől kellett megtudni, hogy mi is lenne az új javaslat. Igen,

“a sajtó- és szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra”.

Szerinte ez az egyik tanulsága a pároizsi terrortámadásoknak. A másik a bevándorlás. És annak megakadályozása.

A vasárnapi boltbezárás átverése óta hiba lenne alábecsülni akár egy KDNP-s javaslatot is, így talán már szerkesztik is azoknak a szimbólumoknak, személyeknek a listáját, amikkel legfeljebb szigorú büntetés fejében lehet majd ezentúl viccelődni.

De ez a lista nem az igazságügyi minisztériumban készül. Merthogy Trócsányi László miniszter szerint ebben a körben a jelenlegi polgári törvénykönyv megfelelő szabályozást tartalmaz.

A miniszter az MTI tudósítása szerint idézte a magánjogi kódexet, mely szerint "A közösség bármely tagja jogosult a személyisége lényeges vonásának minősülő, a magyar nemzethez, illetve valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséghez tartozásával összefüggésben a közösséget nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó jogsérelem esetén a jogsértés megtörténtétől számított harmincnapos jogvesztő határidőn belül személyiségi jogát érvényesíteni. A közösség bármely tagja a jogsértéssel elért vagyoni előny átengedésének kivételével a személyiségi jogok megsértésének valamennyi szankcióját érvényesítheti."

Trócsányi szerint erről a passzusról nemrégiben a francia igazságügy-miniszer is elismerően nyilatkozott.

Az is igaz, mondta Trócsányi, hogy

"sajnálatos módon e Ptk.-rendelkezés alapján még az új kódex hatálybalépése óta nem indult per".

Lehet vizsgálni akár a Kúria, a Legfőbb Ügyészség és más intézmények bevonásával is, hogy ennek mi az oka. Esetleg éppen a szabályozás akadályozza valamilyen módon a jogérvényesítést - folytatta a miniszter, jelezve: ezt ugyan nem hiszi, de nyitott a vitára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt