A MET-ről az ukrán oligarcha jutott eszembe, ezért érdekelt a sztori

interjú
2015 január 16., 12:50
comments 84

Szerdán jelent meg írásunk a MET nevű energiakereskedő cégről, amely rendkívül előnyös lehetőségeket kapott a magyar államtól, hogy földgázzal kereskedjen.

Még novemberben jelent meg a svájci Tages Anzieger című lapban egy cikk arról, hogy Orbán Viktor talán a MET ügyeit intézni látogatott kétszer is egymás után Zürichbe. Magyarországon többen úgy vélték, hogy a cikk valamelyik külföldi titkosszolgálat figyelmeztetéseként jelent meg.

A svájci cikk szerzője, Bernhard Odehnal bécsi újságíró pénteken azzal keresett meg bennünket, hogy ez a feltételezés teljes képtelenség.

„Soha semmilyen kapcsolatom nem volt titkosszolgálatokkal vagy azok embereivel. Sem politikai, sem pedig titkosszolgálati érdek vagy szereplő nem befolyásolta a munkámat” - közölte nagyon határozottan.

Azt mondta, hogy többé-kevésbé véletlen volt, hogy rátalált a sztorira. Egy 56-ban Kanadába emigrált magyar történész, Balogh S. Éva blogján talált rá, ahol Orbán svájci utazásairól volt szó, és egy kommentelő ott jelezte, hogy a MET Zugba van bejegyezve.

Odehnal érdeklődését rögtön felkeltette MET, főleg mert korábban sokat foglalkozott a RosUkrEnergóval, azzal az orosz – ukrán gázkereskedő céggel, amelynek működési modelljét mi is bemutattuk a MET-ről szóló cikkünkben, és amely szintén Zugban volt bejegyezve. Rendszeresen ír a RosUkrEnergo egykori társtulajdonosáról, Dmitrij Firtas ukrán oligarcháról, aki jelenleg Bécsben van házi őrizetben. Odehnal utánaolvasott a MET-ről szóló cikkeknek, és felvette a kapcsolatot a cég tulajdonosi szerkezetét felfejtő Átlátszóval.

A MET azt állítja, hogy nincsenek politikai kapcsolatai

A MET csoport pénteken közleményt adott ki, amiben többek között ezt írják:

„A MET Csoport nem ápol politikai kapcsolatokat, eredményeit nem tulajdonosi háttere révén érte el, nem jutott ezek révén semmilyen előnyhöz, így az erre vonatkozó vádakat határozottan elutasítja.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.