A MET-ről az ukrán oligarcha jutott eszembe, ezért érdekelt a sztori

Szerdán jelent meg írásunk a MET nevű energiakereskedő cégről, amely rendkívül előnyös lehetőségeket kapott a magyar államtól, hogy földgázzal kereskedjen.

Még novemberben jelent meg a svájci Tages Anzieger című lapban egy cikk arról, hogy Orbán Viktor talán a MET ügyeit intézni látogatott kétszer is egymás után Zürichbe. Magyarországon többen úgy vélték, hogy a cikk valamelyik külföldi titkosszolgálat figyelmeztetéseként jelent meg.

A svájci cikk szerzője, Bernhard Odehnal bécsi újságíró pénteken azzal keresett meg bennünket, hogy ez a feltételezés teljes képtelenség.

„Soha semmilyen kapcsolatom nem volt titkosszolgálatokkal vagy azok embereivel. Sem politikai, sem pedig titkosszolgálati érdek vagy szereplő nem befolyásolta a munkámat” - közölte nagyon határozottan.

Azt mondta, hogy többé-kevésbé véletlen volt, hogy rátalált a sztorira. Egy 56-ban Kanadába emigrált magyar történész, Balogh S. Éva blogján talált rá, ahol Orbán svájci utazásairól volt szó, és egy kommentelő ott jelezte, hogy a MET Zugba van bejegyezve.

Odehnal érdeklődését rögtön felkeltette MET, főleg mert korábban sokat foglalkozott a RosUkrEnergóval, azzal az orosz – ukrán gázkereskedő céggel, amelynek működési modelljét mi is bemutattuk a MET-ről szóló cikkünkben, és amely szintén Zugban volt bejegyezve. Rendszeresen ír a RosUkrEnergo egykori társtulajdonosáról, Dmitrij Firtas ukrán oligarcháról, aki jelenleg Bécsben van házi őrizetben. Odehnal utánaolvasott a MET-ről szóló cikkeknek, és felvette a kapcsolatot a cég tulajdonosi szerkezetét felfejtő Átlátszóval.

A MET azt állítja, hogy nincsenek politikai kapcsolatai

A MET csoport pénteken közleményt adott ki, amiben többek között ezt írják:

„A MET Csoport nem ápol politikai kapcsolatokat, eredményeit nem tulajdonosi háttere révén érte el, nem jutott ezek révén semmilyen előnyhöz, így az erre vonatkozó vádakat határozottan elutasítja.”