Aki nem vallotta be a kutyáját, várhatja a 30 ezres csekket

gazdaság
2015 január 16., 11:15
comments 288

2012 elejétől hatályos az új állatvédelmi törvény, ami háromévente kötelező ebösszeírást ír elő az önkormányzatoknak. Így az első összeírásra adott országos határidő 2014 decemberében lejárt. A pontos időpontokat persze önkormányzata válogatja, van, ahol már rég lejárt a határidő, de néhány önkormányzatnál (például Sződligeten vagy a XIII. kerületben) még februárban is jelenthetnek a kutyatulajdonosok.

Viszont ha lekésik a határidőt,

minimum 30 ezer forintos bírságra számíthatnak.

A vs.hu cikkében szereplő minifelmérés szerint nagyjából minden második kutyatulajdonos vallotta csak be a kutyáját. Ez nem is akkora csoda, hiszen míg néhány önkormányzat formanyomtatványt és tájékoztató levelet is küldött a kutyatulajdonosok új kötelezettségéről, más településeket csak egy tájékoztatót tettek ki az önkormányzati hirdetőre. A bevalláshoz szükséges nyomtatványokat itt nem is postázták, csak személyesen lehet őket átvenni vagy a netről letölteni.

A kitöltött dokumentumokat kell postán visszaküldeni, esetleg beszkennelve, e-mailben. Az ezekben kapott adatokat az önkormányzatnál viszik egy elektronikus nyilvántartásba.

Ilyen elektronikus nyilvántartás azonban már létezik, ez az állatorvosok által kezelt PetVetData. Ebben azonban csak 700 ezer kutya szerepel, egyes becslések szerint viszont ennél akár háromszor több kutya is lehet az országban.

Az adatbázisból hiányzó kutyák többségének viszont chipje sincs, és a hiányzó chipért is bírság jár, minimum 45 ezer forint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.