A világ olyan lett, mint a South Parkban

a hetedik művészet
2015 január 17., 11:22
comments 195

A South Park minden idők talán legjobb rajzfilmsorozata, az alkotók majdnem két évtizede tartják nagyon magasan a színvonalat – ezért nem is tudom, mit kéne nekik adni, a Nobel-díj alap, de talán az se lenne túlzás, ha bevennénk a Hungarikumok közé.

photo_camera Rob Schneider, a tűzőgép

Pedig a készítőknek sokáig problémát okozott, hogy egy rakás poénról, amit kitaláltak, kiderült: a Simpson családban már elsütötték. Trey Parker és Matt Stone ezt egy külön részben fel is dolgozta.

Valami ilyesmi, csak még durvább történik a világban: a mi nagy tragédiánk – vagy éppen a szerencsénk – az, hogy minden jel arra mutat, hogy akármilyen elmebeteg poént találnak ki a South Parkban, az előbb vagy utóbb a való életben is simán megtörténhet.

Persze csomó mindenre rá lehet fogni, hogy olyan, mintha a South Parkban láttuk volna. Amikor például Bill Gates szarból készült vizet ivott, nekem egyszerre ugrottak be a saját fingjukat pezsgős pohárból szagolgató sznobok és a fordítva evés. De az is gyanús volt, amikor egy kínai férfi több mint egy év kóma után magához tért, miután az ápolók pénzt dugtak az orra alá – már csak azért is, mert nyilván kamu.

Vannak viszont egyértelmű egyezések. Itt van 12 jel arra, hogy a világ rossz, vagy pont hogy jó irányba halad, ugyanis a valóság ezekben az esetekben szolgaian követte a sorozatot.

1. Vadpulykatámadás

pulykák south park

  • South Park (1997): Az 1. évad 9. részében egy csapat megvadul pulyka rontott be az iskolába.
  • Valóság (2014): A massachusettsi Brookline-ban több embert és iskolásokat is megtámadott egy csapat vadpulyka.

2. Az éneklő kaki

kula bá

  • South Park (1997): Először lépett színre Kula bácsi, az ünnepi kaki.
  • Valóság (2014): Ugyan nem kifejezetten a valóságban történt, mégis történelmi mérföldkő, hogy tavaly megszületett Kaki úr, az éneklő szar.

3. Tömeges tehénöngyilkosság

tehenek south park

  • South Park (1998): Vallási fanatikus tehenek tömeges öngyilkosságot követtek el South Parkban.
  • Valóság (2009): A svájci Alpokban három nap alatt 28 tehén és bika vetette bele magát egy szakadékba.

4. Az 1996-ban ragadt ember

1996 south park

  • South Park (1999): Larryt, aki 1996-ban jégbe fagyott három évvel később, '99-ben kiengedték. Be is rendeztek neki egy 1996-ot idéző szobát Fargo poszterrel és nagyon lassú betárcsázós internettel. A férfi végül megszökött az iowai Des Moines-ba, amely 3 évvel el volt maradva az ország többi részétől.
  • Valóság (2014): Egy most 40 éves nő 2010-ben balesetet szenvedett, majd hat hét kóma után felébredt, és azt hitte, hogy 1996-et írunk, a Spice Girls a csúcson van, ő pedig csak 22 éves.

5. Golddiggeroktatás

háztartástan south park

  • South Park (1999): A South Park-i általános iskolában a lányoknak háztartástanórán a tanár arról beszélt, hogyan találjanak egy gazdag férjet, aki majd eltartja őket.
  • Valóság (2012): Egy kínai iskolában azt lehetett megtanulni, hogyan kell gazdag férjet fogni. (Mondjuk ide felnőtt nők iratkozhattak be, sok pénzért.)

6. Felvilágosítás az óvodában

óvoda south park

  • South Park (2001): A tanárnő figyelmeztette a lányokat, hogy a fiúktól nemi betegségeket kaphatnak el, ha azok nem viselnek óvszert. Csakhogy nem mondta el, hogy ez csak a szexre vonatkozik, ezért a lányok menekülni kezdtek a fiúk elől, mert azok nem viseltek óvszert. Ezért a fiúk a helyi gyógyszertárban vettek egy csomó óvszert, de emiatt a szülők azt hitték, a gyerekeik már szexuális életet kezdtek élni. A tanárok emiatt úgy döntöttek, már az óvodában el kell kezdeni a szexuális felvilágosítást.
  • Valóság (2013): A Chicagói Oktatási Tanács úgy döntött, hogy a szexuális felvilágosítást már az óvodában elkezdik. (Ami a gyakorlatban persze nem a gyereknemzésről szól, hanem hogy hova nem szabad nyúlkálniuk, és kivel nem szabad szóba állniuk.)

7. Toleranciatábor

tolerancia south park

  • South Park (2002): Amikor a szülők úgy ítélték meg, hogy a gyerekek nem elég toleránsak, toleranciatáborba küldték őket.
  • Valóság (2006): Az amerikai nagykövetség támogatásával Balatonlellén több éven át rendeztek iskolásoknak toleranciatábort. (Persze a South Park-i náci haláltábort idéző táborral ellentétben ez egy sima, leginkább nyelvtanulásról szóló nyári tábor.)

8. Kutyák sapkában

kutya sapka south park

  • South Park (2004): A srácok egy hírműsort csináltak az iskolatévében, de egy osztálytársuk lenyomta őket a „Közeli állatok széles látószögben” című műsorral. Amikor aztán a srácok egy még profibb, látványosabb, bulvárosabb hírműsorral álltak elő, csak félsikert értek el, mert a nézettségük nem érte el az osztálytársuk új dobását, a „Közeli állatok széles látószögben, de sapkában”-t.
  • Valóság (2013): Mostanában jutottunk el oda, hogy bárki bármilyen komoly vagy érdekes hírt talált vagy állított elő, semmire se ment aranyos kutyákkal szemben, a csöpögős, vírusként terjedő blogposztok letarolták az internetet. Tessék: kutyák sapkában.

9. Vörhenyes mozgalom

vörhenyes south park

  • South Park (2005): Eric Cartman az embereket a vörös hajú, szeplős emberek ellen uszította, ezért Stanék az éj leple alatt vörhenyest csináltak belőle is. Cartman erre átállt, és megalapította a Vörhenyes Szeparatista Mozgalmat, ami egyenlő bánásmódért harcolt (legalábbis eleinte, aztán egyre erőszakosabbá vált).
  • Valóság (2013): Egy kanadai humorista megrendezte az első Vörhenyes Büszkeség Napját Skóciában.

10. A férfi, aki nő lett, majd újra férfi akart lenni

mrs garrison south park

  • South Park (2008): Mrs. Garrison, aki korábban Mr. Garrison volt, de átesett egy nemátalakító műtéten, pár év után úgy döntött, mégis inkább férfi szeretne lenni.
  • Valóság (2014): A férfi, aki nemátalakító műtéten esett át, 7 évvel később úgy döntött, nőnek lenni fárasztó, férfiként szabadon élhet, ezért mégis inkább férfi szeretne lenni.

11. Fuck Obama

obama south park

  • South Park (2008): A 2008-as amerikai elnökválasztás után South Parkban a demokrata győztes, Barack Obama szimpatizánsai őrült nagyot buliztak, miközben a republikánus jelölt, John McCain hívei vagy elbujdostak vagy öngyilkosok lettek.
  • Valóság (2012): Obama újraválasztása után egy 64 éves floridai férfi bánatában gyógyszerekkel öngyilkos lett, csak annyit írt, mielőtt végzett magával, hogy: „Fuck Obama”.

12. A világ leghülyébb mémje

mém south park

  • South Park (2012): „Felgyorsult az evolúció”, így South Park lakói egyre hülyébb mémeket követtek, és bár ezeknek semmi értelmük sem volt, de mivel éneklő republikánus politikusok úgy tettek, mintha lenne mellük, már megérte.
  • Valóság (2014): Az Ice Bucket Challenge-dzsel végleg bebizonyosodott, hogy a világ olyan lett, mint a South Parkban.

Aki tud még ilyen kísérteties hasonlóságról a South Park és a későbbi valóság között, írja meg nekem vagy kommentelje be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.